Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarna tar avstånd från aktiv dödshjälp

ÖRNSKÖLDSVIK. – Aktiv dödshjälp är inte lagligt i vårt land. Det får inte förekomma på ett svenskt sjukhus och gör det inte heller i Örnsköldsvik.
Det säger Bernt Sjölund, chefläkare och högste medicinske ansvarige vid Örnsköldsviks sjukhus, med anledning av anklagelserna mot en av sjukhusets läkare.

Annons

Kommentarerna från läkarhåll till händelsen med den cancersjuka kvinnan som ÖA skrev om i går är sparsamma. Dels därför att ärendet är i ett tidigt skede, dels för att tystnadsplikten hindrar sjukhusets läkare från att i sak kommentera själva anmälan.
Det var för knappt två år sedan, den 18 februari 2000, som den då 52-åriga kvinnan avled på Örnsköldsviks sjukhus. Hon led av spridd cancer och hade genomgått en rad behandlingar utan att sjukdomen gett med sig.
Vid det här tillfället hade kvinnan lagts in för att få hjälp med att prova ut en ny form av smärtlindring. Enligt anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, anser kvinnans dotter att mamman dött till följd av en kraftig smärtlindrande morfininjektion.
Dottern anklagar i sin anmälan den ansvarige läkaren för att medvetet ha gett mamman en så kraftig morfindos att hon avlidit.

AVSTÅND FRÅN DÖDSHJÄLP
Den anmälda läkaren tycker att hela frågan fått orimliga proportioner, inte minst med tanke på att han själv är förhindrad genom sin tystnadsplikt att kommentera fallet.
Anmälan ger bara ena partens syn på saken. Jag kan bara hänvisa till läkaretiken som säger att vi ska bevara liv, om det behövs bota och om det inte går, lindra och trösta. Och så lever jag.
Han vill inte svara på frågan om han kan förstå dotterns upprördhet över det som hänt.
Jag skulle vilja svara på ett annat sätt. Så vitt jag vet är det förbjudet med dödshjälp i Sverige och på sjukhuset följer vi de lagar som finns. I övrigt vill han inte kommentera anmälan mer.
Vi får vänta och se vad HSAN säger i sin utredning.

HAR FORTSATT FÖRTROENDE
Chefläkare Bernt Sjölund avböjer med hänvisning till sin tystnadsplikt att kommentera det enskilda fallet.
Men även han tar kraftfullt avstånd från tanken på att dödshjälp skulle förekomma vid Örnsköldsviks sjukhus.
Vår uppgift är att göra vårt bästa för att lindra och bota människor, säger han. Tanken att jag som läkare skulle hjälpa folk att dö känns inte rätt.
Kan du förstå dottern som anmält händelsen?
Om det som står i anmälan är sant är det väldigt allvarligt. Det är en allvarlig anklagelse. Men det är bara ena partens syn på saken, nu får vi avvakta ansvarsnämndens utredning och beslut.
Vad händer med den anmälda läkaren?
Han kommer att fortsätta jobba som vanligt. Vi har fullt förtroende för honom.
Sedan får vi se när utredningen är klar, om det finns anledning att ändra uppfattning.
När Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd utrett frågan kommer ett svar till sjukhuset med beslut.
Anser nämnden att fel begåtts kan den ge läkaren en erinran, eller i allvarligare fall, en varning. Men den kan också lämna ärendet utan åtgärd.
Tycker vi att beslutet är felaktigt kan vi överklaga, säger Bernt Sjölund. Men nu avvaktar vi först HSAN:s utredning.

PER EURENIUS

Mer läsning

Annons