Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låg livlösa i skogen

RESELE. Natten mot i onsdags påträffades en 44-årig kvinna hemmahörande i Örnsköldsvik och en man från Uppland mitt ute i skogen i trakterna av Resele. Båda var kraftigt nedkylda och hade förmodligen frusit ihjäl om de inte upptäckts av en skoterförare.

Annons

De var mer eller mindre medvetslösa och hade förmodligen inte klarat sig mer än någon timme till. Det var bara tur att de överlevde, säger Ronny Fahlén vid Sollefteå-polisen.
Redan i måndags uppmärksammade samer som befann sig i området den 44-åriga kvinnan och en man i 50-årsåldern. De var då intresserade att få tag på en taxi. Men eftersom platsen ligger mitt ute i skogen, en mil från närmaste större väg, kunde inte taxin ta sig fram på skogsbilvägen.

HADE KÖRT FAST
Anledningen till att de behövde taxi var att de själva fastnat med sin bil. Paret observerades även under tisdagen. Man hade då upptäckt att det också fanns en hund i bilen.
När en skoterförare vid midnatt, natten till onsdagen, var ute och åkte hittade han kvinnan till synes medvetslös i terrängen inte långt från skogsbilvägen. Och larmade polis och ambulans.
Han berättade att han anträffat en livlös person mitt ute i skogen, säger Ronny Fahlén.
När polisen kom till platsen rörde kvinnan något på en arm men gick inte att få kontakt med.
På en kal yta 300 meter därifrån hittade man sedan mannen som var medvetslös.
De hade tydligen gått för att skaffa hjälp. Men de kom inte speciellt långt. Det är närmast ett under att de inte frös ihjäl eftersom det var minusgrader ute. Bara en tillfällighet gjorde att kvinnan upptäcktes. För det hör inte till vanligheterna att en skoter åker omkring mitt ute i skogen långt från bebyggelsen den här tiden på natten.

PÅTRÄFFAD NARKOTIKA
Paret fördes i ambulans till Sollefteå sjukhus där mannen i går eftermiddag fortfarande vårdades. Kvinnan hade klarat sig bättre och kunde lämna sjukhuset under dagen. Hunden omhändertogs också.
Eftersom 16 gram av ett vitt pulver som misstänks vara narkotika påträffades bland kvinnans tillhörigheter anhölls hon i går av åklagare.
Däremot fann inte åklagaren någon orsak till att mannen skulle anhållas.
Misstankar finns om att både kvinnan och mannen var narkotikapåverkade. Örnsköldsvikskvinnan är känd för polisen sedan många år som missbrukare och finns i åtskilliga avsnitt i brottsregistret. Så sent som i slutet av förra året dog hennes man på grund av en överdos.
Mannen som nu var i hennes sällskap kommer från Uppland och är även han en känd missbrukare med många brott bakom sig.
Hur paret hamnat långt från bebyggelse vet ingen.
Efter att ha kört fast har de tillbringat minst ett dygn därute. Och nu hade de bara en stor portion som överlevde, säger Ronny Fahlén.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons