Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrksilvret tillbaka efter 16 år

SJÄLEVAD. Natten mot den 1 februari 1986 stals kyrksilvret vid ett inbrott i Själevads kyrka. En ovärderlig skatt var borta. För alltid trodde de flesta. Nu, mer än 16 år senare, är det mesta av silvret tillbaka.
– Det känns nästan overkligt och vi är förstås ytterst tacksamma och glada, säger kyrkoherde Gunnar Palin.

Annons

När Själevads kyrka invigdes, efter fyra års byggande, den 12 september 1880 överfördes kyrksilvret från den gamla kyrkan som fanns i närheten. Däribland en förgylld kalk vars nedre del anses vara från början av 1500-talet och omarbetades 1789.
Men denna liksom ett 50-tal andra föremål försvann vid ett inbrott från kyrkans källare natten mot den 1 februari. Och har sedan dess varit borta.
Vi trodde att silvret var nersmält eller sålt till kontinenten. Och hade därför inget hopp om att det skulle komma tillbaka, säger kanslichefen Erik Holmberg.
Föremålen i silver, mässing och tenn var oersättliga. Hur stor summa stöldgodset betingade kan man bara spekulera i. Men affektionsvärdet bara på 1500-talskalken har uppskattats till en miljon.

KÖPTE NYTT SILVER
Inbrottstjuvarna identifierades och dömdes så småningom. Men silvret var borta. Och därför köpte kyrkan nytt silver som invigdes 1992.
Men så för en månad sedan fick vi ett telefonsamtal från en person i Stockholm, berättar Gunnar Palin.
En man berättade att han erbjudits köpa kyrksilvret som han ville returnera. Detta köptes också för 3 000 kronor och skickades till Själevad. Att den här personen lyckats spåra de rätta ägarna berodde på de stämplar som finns på många av föremålen med läns- och församlingsnummer.

ÄNNU EN KARTONG
Först kom en kartong med delar av det stulna godset. Och ett par veckor senare fick församlingskansliet ett nytt samtal från samma person som berättade att ytterligare en kartong var på väg.
Vi har skrivit ett tackbrev och erbjudit att betala honom hans omkostnader. Men han vill inte ha någon ersättning, säger Erik Holmgren.
Och därmed är nu den värdefulla samlingen tillbaka där den hör hemma. Bara en brudkrona, en dopskål och en del mindre föremål saknas fortfarande.
Det här är en alldeles otrolig historia. Inte kunde man tro att detta skulle hända, säger kyrkoherde Gunnar Palin.
Vem givaren är vet man. Och tydligen har han ingen anknytning till Örnsköldsvik. Hur denne kommit över godset vet man inte. Församlingen tänker heller inte göra någon efterforskning om detta.
Polisen har varit på plats för att prickat av det återfunna. Och för att avsluta ett 16 år gammalt ärende.
Vi har också varit i kontakt med försäkringsbolaget som vi tidigare fått ersättning av. Men de ansåg att ärendet var preskriberat och ville inte ha tillbaka några pengar, säger Erik Holmgren.
Och återseendet kommer att förstås att firas med en gudstjänst den dagen förmålen åter tas i bruk. När de är restaurerade och upputsade.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons