Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna nedsövda för att klara smärtan

ÖRNSKÖLDSVIK. Många operationer och år av rehabilitering. Det är vad som väntar de två kvinnorna som skadades svårt vid branden på Grisslan i lördags.

Annons

Vad jag kan bedöma ska de vara tacksamma att de trots allt klarade sig, säger Davor Jergovic, överläkare vid hud- och plastikkirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.
Deras väg tillbaka till ett normalt liv kommer att bli lång och jobbig.
De båda kvinnorna, en mamma och hennes snart 24-åriga dotter, kommer att hållas sövda ytterligare minst tio dagar på Akademiska sjukhuset i Uppsala, dit de fördes med ambulansflyg i lördags.
Det är för att de ska klara andningen och för att de aldrig skulle kunna stå ut med den otroliga smärtan om de var vid medvetande, förklarar Jergovic.
Mamman har 45-procentiga brännskador av andra graden. Dottern har 75-procentiga skador, och det handlar om tredje graden på både ben och fötter.
Det låter för mig som att de är ungefär lika allvarligt skadade, säger Jergovic.
Hur kommer du fram till det?
Man lägger ihop procenten på skadorna med åldern. I det här fallet borde de komma ganska nära varandra. En äldre människa har i regel svårare med läkningen än en yngre.

HANDFLATA EN PROCENT
Den som har en brännskada exakt lika stor som sin handflata har enprocentiga skador. Man räknar alltså ut procenten genom att man kommer fram till hur många handflator av ens kropp som skadats.
Om hela ena armen är skadad innebär det 9 procent, ett ben motsvarar 18 procent, bålens fram och baksida står för 18 procent vardera, huvudet motsvarar 9 procent och underlivet 1 procent.
Den som har mer än 20-procentiga skador är allvarligt skadad. Mellan 30 och 50 procent kan vara livshotande beroende på skadornas djup och personens ålder.

EXTREMT SVÅRA SKADOR
Över 50-procentiga skador är livshotande och det som överstiger 50 procent klassas alltid som extremt svåra.
Om summan av procenten och åldern överstiger 110 så är det innebär det i vartannat fall att personen avlider, berättar Davor Jergovic.
Första-, andra- och tredje graden, vad innebär det?
Första gradens skador är rodnader, andra innebär delhudsbrännskador och tredje gradens skador står för fullhudsskador, djupa brännskador.

MÅNGA TUNGA OPERATIONER
Typen av värme har stor betydelse för skadans omfattning, fortsätter överläkaren. Öppen eld orsakar exempelvis djupare skador än varmt vatten.
Temperaturer över 43 grader kan ge upphov till skada. Handlar det om mellan 50 och 60 grader så pratar man om sekunder innan djupa brännskador uppstår.
Vad kan du säga om kvinnornas rehabilitering?
I bästa fall får de ligga ett dygn på sjukhus per procent de skadat sig. De har år av träning framför sig, och många tunga operationer.

HASSE TAVÉR

Mer läsning

Annons