Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan hittades död nära båten

En kvinna har hittats död och en man saknas ännu efter sjödramat i Örnsköldsviks skärgård i helgen.
Trots ett stort spaningspådrag hade inte mannen återfunnits när sökandet avbröts i går eftermiddag.

Annons

Det var ett par i 40-årsåldern från Köpmanholmen som gav sig ut för att fiska på lördagsförmiddagen. När de inte kommit hem på söndagseftermiddagen slog de anhöriga larm.

Under söndagen och natten mot måndagen sattes stora resurser in i sökandet efter det försvunna paret.

Vid halv åttatiden i går morse påträffades kvinnans kropp vid stranden i en liten vik på västra sidan av Ronögrunden, en bit nordväst om Ulvön. Det var räddningshelikoptern som fann kvinnan.

Ett 50-tal meter därifrån låg parets uppochnedvända båt och flöt vid strandklipporna.

Efter att båten och kvinnan återfunnits vid Ronögrunden koncentrerades sökinsatsen efter mannen till samma område.

Men när spaningarna avbröts vid 13.30-tiden på måndagen hade inga spår hittats efter honom. Bedömningen då var att han inte längre kunde vara vid liv.

– Vi har inte funnit några spår efter honom på öarna och vattnet är så kallt att han inte har kunnat överleva, förklarade Christer Haglund på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral i Göteborg.

I samband med att spaningarna avbröts på måndagseftermiddagen, övertog polisen i Örnsköldsvik ansvaret för sökandet. Samtliga öar i det aktuella skärgårdsområdet liksom vattnen däromkring hade då sökts av.

Förutom ett antal privata båtägare som varit ute i området hade även Sjöräddningssällskapet i Örnsköldsvik och Härnösand deltagit i sökandet. Kustbevakningen och Sjöfartsverket hade också haft sina sökresurser i gång med båtar, helikopter och flygplan.

Från polisens sida deltog man med hundpatruller som sökte av öarna i närheten av där båten hittades.

Sjöfartsverkets Christer Haglund tror att kvinnans kropp legat där man hittade den sedan i lördags.

– Uppgiften jag fått är att kvinnan inte hade flytväst på sig när hon anträffades, säger han.

Kvinnan fördes i går till bårhus för identifiering och polisen har bekräftat hennes identitet. Kroppen kommer nu att obduceras vid Rättsmedicinalverket i Umeå.

Anhöriga, som bor på annan ort, är underrättade.

Polisen har ännu inga teorier om vad som kan ha hänt paret.

– Vi får fundera på hur vi ska gå vidare nu, säger Leif Sundin vid Örnsköldsvikspolisen.

– Först ska vi gå igenom allt material och sedan är det nog till störst nytta att ta hjälp av polisflygets helikopter. Men om mannen hamnade i vattnet samtidigt som kvinnan, finns det nog inga större förhoppningar om att hitta honom vid liv.

Det man vet är att kvinnan och mannen lämnade Svartholmen utanför Köpmanholmen på lördagsförmiddagen. Båten som de åkte i var en Pioneer, en sex meter lång robust styrpulpetbåt i plast av katamarantyp.

Med sina två hundar skulle paret åka till sin sommarstuga på Käringskäret nordost om Mjältön. Planen var sedan att lägga ut fiskenät vid Ronögrunden, cirka fyra kilometer norrut från Käringskäret.

Båtolyckan är den andra svåra på kort tid i Örnsköldsvik.

I mitten på augusti dog två kvinnor och en man när deras båt körde på en boj och sedan fortsatte upp på land mellan Hörnskatan och Skommarhamn. Vid olyckan skadades samtidigt en annan man svårt.

Mer läsning

Annons