Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvävdes med kudde

ÖRNSKÖLDSVIK. Mamman var gammal och sjuk. Därför kvävde den 42-årige sonen henne till döds med en kudde i onsdags morse.
Det är vad sonen uppgett för polisen. Och även den rättsmedicinska undersökningen visar att den 85-åriga kvinnan dog av kvävning.
– Enligt mannens uppgifter är det ett barmhärtighetsmord, säger kammaråklagare Joachim Gyllencreutz.

Annons

Det var vid 10-tiden i onsdags förmiddag som 42-åringen ringde till polisen och berättade att han tagit livet av sin 85-åriga mor.
En stund senare kunde ambulanspersonal konstatera att kvinnan var död.

RÅDFRÅGAR EXPERTER
Mannen satt lugnt kvar i lägenheten och väntade på att polisen skulle komma, säger Gyllencreutz.
Han kunde därför gripas och föras till polisstationen utan dramatik.
Redan då hävdade 42-åringen att han dödat sin mamma för att hon var sjuk. Han ville skona henne från sitt lidande. Mycket tyder också på att kvinnan var sjuk. Man vet att hon bland annat led av diabetes och endast kunde ta sig fram med rullator.
Motivet utreds
Hennes journaler kommer att kontrolleras och vi ska dessutom rådfråga experter för att få en bild av hennes sjukdomstillstånd. Detta för att veta om motivet till mordet är det mannen uppgett. Eller om det finns något annat motiv.
Polisens utredare ska dessutom höra personer som vet hur förhållandet mellan mor och son var. Bland annat kommer grannar i det hyreshus hon bodde att höras. Även andra delar som gäller utredningen återstår.

HÄKTNING IDAG
Polisens tekniker har undersökt mordplatsen, men inte hittat tecken på att någon strid förekommit.
Själv uppger mannen att han kvävt mamman med en kudde. Den är beslagtagen och finns hos länspolisens tekniker i Sundsvall för undersökning.
Det besked vi fått efter gårdagens obduktion visar också att kvinnan har kvävts till döds

VIDHÅLLER SITT PÅSTÅENDE
Sent i går eftermiddag eller i dag på morgonen begärde åklagaren 42-åringen häktad. Eftersom tingsrätten är förvarnad om detta kommer förmodligen häktningsförhandlingar att hållas under fredagen.
Fortsatta förhör hölls med den mordmisstänkte under gårdagen. Och han vidhåller sitt påstående om att han har dödat mamman av barmhärtighet.
Hans tillstånd har heller inte förändrats utan han mår fortfarande efter omständigheterna bra.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons