Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskaparna har öppnat utställning

/
  • Totte Neuendorff och Sara Berggren hade båda bidragit med flera verk till utställningen.

På Alla hjärtans dag hade eleverna vid Kulturskaparna vernissage för sin hyllning till den finländske konstnären Hugo Simberg.

Annons

Varje läsår gör Kulturskaparna vid Örnsköldsviks folkhögskola ett konstdyk för att hylla olika konstnärer. Hittills har man avverkat såväl Van Gogh som John Bauer, Cornelis Vreeswijk och Bengt Lindström. I år var det den finländske målaren och skulptören Hugo Simberg i fokus.

– Hugo hade 17 syskon, berättar Catrine Gustavsson.

Hon visar oss runt i lokalen och berättar om konstnärens livshistoria med hjälp av en lång målning i form av en tidslinje som löper längs alla väggar.

– Här väntar hans mamma tvillingar, säger hon och pekar på en kvinna avbildad på tidslinjen.

Det är första gången hon deltar i utställningen genom Kulturskaparna.

– Det känns jättekul, jag gillar att måla och rita. Jag har gjort Dans på bryggan, Döden på skridskor och Potatisflickan, berättar hon och visar upp tre olika målningar med tre helt olika tekniker.

De huvudteman som finns under utställningen är Dödens trädgård och Sårad ängel. Den sistnämnda hade bland annat Totte Neuendorff gjort en fantastisk tolkning av.

– Jag har delat upp tavlan och gjort flera, i den första är det bara en ängel uppe i himlen, i den andra tavlan som hänger strax under så står bårbärarna och tittar upp mot himlen. På den sista målningen sitter hon på båren, men hon har skadade vingar, det var därför hon föll ner från himlen.

Jan-Ola Palmkvist är rutinerad utställare.

– Alla konstnärer har olika idéer, den här var roligast.

Mer läsning

Annons