Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhus åter aktuellt i Örnsköldsvik

Ett kulturhus kan vara på gång i Örnsköldsvik. Nu finns 700 000 kronor avsatta till en förstudie.

Annons

– Att bygga ett kulturhus är viktigt både för den lilla människan och samhället i stort. Jag ser det som en framgångsfaktor för framtiden, säger Anna Sundberg (S), vid Kultur- och fritidsnämnden.

Anna Sundberg (S), vid kultur- och fritidsnämnden, vill skapa en kreativ och öppen atmosfär i Örnsköldsvik.

Turerna kring att bygga ett kulturhus i Örnsköldsvik har varit många och sträcker sig ända tillbaka till 1930-talet. Nu har Kultur- och fritidsnämnden fått 700 000 kronor för att genomföra en grundlig förstudie över vilka behov och möjligheter som finns. Pengarna är avsatta för 2017, men redan i höst kommer kultur- och fritidsnämnden att börja titta på vilka möjligheter som finns.

Förstudien går ut på att se över den fysiska formen, organisationsformen och vilka verksamheter som kan inrymmas i ett kulturhus. På frågan om vilka verksamheter det skulle kunna vara nämner Anna Sundberg (S) på kultur- och fritidsnämnden bland annat en konsthall, ett mångkulturellt centrum och möjligheten att integrera vissa redan existerande kommunala verksamheter. Vad gäller kulturhusets fysiska form finns tre olika förslag.

– Alternativen som finns är att bygga om en befintlig lokal som redan hyrs, att bygga om en kommunalt ägd lokal eller att bygga en helt ny lokal, säger Anna Sundberg.

Varför är det viktigt med ett kulturhus i Örnsköldsvik?

– Det finns många olika anledningar. Kulturen är en otrolig motor i byggandet av en stad och har positiva effekter både på folkhälsan och den ekonomiska tillväxten. För vissa kan det kulturella utbudet vara avgörande vid en flytt till en ny stad. Vi vill skapa en öppen och kreativ atmosfär, säger Anna Sundberg.

Var skulle du vilja placera ett kulturhus i stan?

– Vi måste göra en fördjupad utredning om bland annat vilken sammansättning lokalerna bör ha, behov av ytor, vilka verksamheter som bör och kan inrymmas, och byggkostnader för de tre olika alternativen jag nämnde.

Finns det fortfarande planer på ett bygge liknande kulturhuset i Luleå?

Det är i dagsläget inte möjligt att förorda det ena alternativet över ett annat.

Mer läsning

Annons