Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kulturen en viktigmotor i samhället"

/
  • Gustaf Lefvert, ordförande i Örnsköldsviks teater- och konserthusstiftelse, anser att Fjällräven Center kan bli en utmärkt skådeplats även för det som kallas kultur.

Det finns förslag på att satsa mer på kulturen i Örnsköldsvik.
Det ena skulle kosta ungefär 2 miljoner att genomföra.
Och det andra är beräknat till cirka 200 miljoner kronor.

Annons

– Ett nytt kulturhus i centrala Örnsköldsvik kanske det inte är läge för just nu, men det betyder inte att det inte ska satsas på kulturen, säger Gustaf Lefvert, ordförande i Örnsköldsviks teater- och konserthusstiftelse.

Tankar kring ett kulturhus – eller kanske snarare teater- och konserthus – har funnits i Örnsköldsvik sedan 1930-talet, då stiftelsen som Lefvert nu är ordförande för startade.

I stiftelsen finns 1,5 miljoner kronor.

– Det är pengar som vi kan använda för exempelvis förstudier, säger Gustaf Lefvert.

En utredning som redan finns om kulturhus i Örnsköldsvik gjordes för ett antal år sedan. Placeringen som då gällde, långt före det att Paradiset framförde önskemål om utbyggnad, var ytan där gamla busstationen fanns.

– De planerna var djärva, men de är knappast lika heta längre, säger Lefvert.

Varför inte?

– Kommunens ekonomiska läge tillåter inte ett bygge för 200 miljoner kronor. Vi har insett saker under resans gång, det gäller att hålla sig på jorden.

Ett tjänstemannaförslag från Örnsköldsviks kommun går ut på att göra insatser i Fjällräven Center för cirka 2 miljoner kronor – och på så sätt göra byggnaden mer välkomnande för evenemang som lockar en publik på mellan 700 och 1 500 åskådare.

– Det viktigaste är inte i vilken lokal saker och ting händer, det är själva verksamheten som ska sättas i första rummet. Jag tycker det är en jättebra idé att satsa i arenan, som ju redan finns – och som står på en fantastisk plats i centrala Örnsköldsvik.

– Nu kan vi vara på väg mot en lyckad lösning utan att det måste till en massa miljoner. Bara vi säkerställer att det tekniska fungerar så finns möjlighet att locka en massa bra kultur till arenan.

Hur ska det gå till?

– Det här är den stora möjligheten när vi inte har råd att bygga för flera hundra miljoner. Kulturen är tillsammans med hockeyn en motor i Örnsköldsvik. Kulturen har legat för lågt här, det finns en del att göra.

– Varför skulle vi inte kunna arrangera en opera i Fjällräven Center? Med ett fungerande samarbete med Umeå kan man tänka sig att Umeå kör någonting ena dagen, och att Örnsköldsvik kör den andra dagen.

Gustaf Lefvert fortsätter:

– Om vi inte släpper det där med nytt, dyrt kulturhus riskerar vi bygga något som står tomt alldeles för ofta. Då kan man lätt hamna där Modo befinner sig just nu. Ett kulturhus kan möjligtvis komma på väldigt lång sikt.

– Jag tycker att vi ska ta chansen och komma i gång i arenan, och sedan låta verksamheten bestämma behovet när det blivit snurr på kulturen.

Mer läsning

Annons