Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kubbebo vill att elbolag organiserar bättre

/

Hans-Erik Mårtensson i Kubbe tycker att elbolagen måste skärpa sig.
– Det håller inte att de hela tiden skyller på bristande resurser vid stora strömavbrott. Ta hjälp av oss som bor här i stället, säger han.

Annons

Hans-Erik Mårtensson har både skog och jordbruk i Kubbe och han har själv klarat sig ganska bra vid de senaste årens strömavbrott. Men han är kritisk till elbolagens organisation.

– Ingen går skadefri när det blir stora strömavbrott. Allra minst samhället, säger han och tillägger att elbolagen borde ta hjälp av de som bor i drabbade områden.

Hans-Erik Mårtensson säger att han kan tänka sig ungefär samma upplägg som kommunens skogsbrandvärn, där det finns en resurs med flera hundra människor som kan rycka ut om det blir en utdragen brand.

– Jag är själv med i skogsbrandvärnet. Vi har tipsat elbolagen om upplägget. För mig handlar det om planering och organisation.

– I stället verkar elbolagen bli lika förvånade varje gång det blir oväder.

Hans-Erik Mårtensson säger att många på landsbygden har skogserfarenhet och maskiner – och snabbt kan rycka ut och röja ledningsgator tillsammans med elbolagens personal.

– Vi har ju dessutom lokalkännedomen och många av oss är nog inte sämre på att köra motorsåg än elbolagens personal, säger han.

Kubbebon, precis som cirka 350 medlemmar i Anundsjö LRF, anser att elbolagen måste ha bättre beredskap och planering för att säkerställa elleveranser i framtiden.

– När det blir långa strömavbrott blir följden stora kostnader, som inte bara belastar elnätsägarna. Jag tycker att elbolagen gör det lite för lätt för sig när de hela tiden säger att de inte har resurser. Vid ett elavbrott gäller det i stället att få gång allt så fort som möjligt.

– Bilda arbetslag, säger han.

Mer läsning

Annons