Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryssningsfartyg från Dover på besök – brittiska turister upplever Örnsköldsvik

Under 15 dagar seglar hon runt i Bottenviken och på midsommardagen gled kryssningsfartyget Saga Pearl II från Dover, England, in i ett dimmigt Örnsköldsvik.
"Det var väldigt spöklikt", säger passageraren Ian Robinson.

Annons

Det 163 meter långa fartyget Saga Pearl II är en dryg vecka in på sin kryssning "White nights in the Gulf of Bothnia", "Vita Nätter i Bottenviken", och spenderar midsommardagen i Örnsköldsviks hamn. Det är kryssningens andra stopp i Sverige efter en och en halv dag i Stockholm.

Saga Pearl II, ett kryssningsfartyg från Dover, besöker Örnsköldsviks hamn under sin 15-dagarskryssning i Östersjön och Bottenviken.

Läs också: Engelska fartyget Saga Pearl II på väg till stadskajen

Mellan nio på morgonen och åtta på kvällen finns det möjlighet för de brittiska turisterna att utforska Örnsköldsvik och Höga Kusten. Ett antal butiker i centrum håller extraöppet och bussar tar dem som vill på guidade turer i närområdena. Ian och Hazel Robinson stod med sin karta i högsta hugg och begav sig ut på en promenad längs kajkanten under de ikoniska kranarna.

– Vi behöver alltid en karta när vi kommer till en ny plats, säger Ian, en före detta geografilärare.

Hazel och Ian Robinson beger sig ut för att upptäcka centrala Örnsköldsvik.

Vad har ni slagits av under er kryssning?

– Avsaknaden av potthål i vägarna, i England har vi fler potthål än du kan föreställa dig. Men vi har också slagits av förmågan bland människorna vi träffat att tala engelska.

Infärden i Örnsköldsviks skärgård var en dimmig historia och det var svårt att se särskilt mycket berättar paret som gillar natur och fågelskådning.

– Det var spökligt, jag skrev i ett mail till vår familj nu på morgonen att vi bara såg glimtar av spöklika, låga klippor och små öar prickade med små pittoreska sommarhus, berättar Ian Robinson.

Av det som dem sett av Örnsköldsvik gillar de byggnaderna allra mest. "De är fina och väldigt fräsha", tycker Hazel Robinson. Men de båda hoppas på lite bättre sikt när Saga Pearl II lämnar staden under kvällen.

Saga Pearl II är 163 meter långt och väger 18 500 ton.

Kryssningen kommer ta sig så långt norrut som Luleå. Maxkapacitetet på det 18 000 ton tunga skeppet är endast 449 passagerare.

Läs också: Folkfest när Birka kom tillbaka till Härnösand: "Häftigt fartyg"

Läs också: Kryssningar till Höga kusten även nästa år - "Har aldrig träffat så trevligt folk"

Mer läsning

Annons