Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Båtolyckorna lämnade ingen oberörd

/
 • TRE DÖDA. På förmiddagen den 18 augusti hittas en båt upp och ner på den steniga stranden utanför Hörnskatan. Under och intill båten ligger fyra personer. Tre av dem är döda, en man i 40-årsåldern och två yngre kvinnor. Den fjärde, en 40-årig man, är svårt skadad. Polisens utredning visar att båten under natten har kört i hög hastighet och kraschat in i ett tungt farledsmärke en bit ute i fjärden.
 • TVÅ DÖDA. Söndag 6 oktober slås larm om att ett par från Köpmanholmen saknas efter en båttur. En stor räddningsinsats dras i gång med bland annat helikopter och flygplan. På måndag förmiddag upptäcks till slut parets båt vid Ronögrunden. Båten har hamnat upp och ner och vid strandkanten hittas kvinnan död. Mannen befaras också ha drunknat, men hans kropp saknas fortfarande.
 • ÅTERFÖRENADE. Efter fyra års väntan kunde Omar Osmaan Baraay i Köpmanholmen äntligen krama om frun Aamino och dottern Zamzam. De fick komma till i Sverige från Etiopien som anhöriginvandrare sedan de till slut lyckats bevisa sitt släktskap med hjälp av DNA-test.
 • TOG ÖVER. När Dan Olsson tackade för sig efter 18 år blev Anna-Britta Åkerlind (C) den borgerliga alliansens nya samlande namn i Örnsköldsvik. I oktober tog hon över som oppositionsråd ett jobb som hennes make Anders Källström tidigare har haft, under åren 1991-1995.
 • KÖPTE PARKEN. I februari sa kommunfullmäktige ja till en försäljning av Folkets park för 4 miljoner kronor. Köparen Nicklas Nyberg planerar bland annat att bygga nya bostäder på tomten.
 • HOTELL MED UTSIKT. Den 2 april öppnade hotellet Elite Plaza Örnsköldsvik, ett omdiskuterat bygge framför allt för sin placering i hamnen. Utsikten från bastun högst upp är det dock ingen som klagar på.
 • LYCKAD SATSNING. Den 15 juni var det invigning av satsningarna som har gjorts på Trysunda. För cirka 5 miljoner kronor har byggts ny brygga, kafé, bastu med mera. Och sommaren blev en succé med fler besökare än någonsin.
 • NY BRANDSTATION. I april fick räddningstjänsten äntligen lämna gamla brandstationen och flytta in i nya lokaler. Veteranerna Bengt Skoglund och Ingvar Pettersson höll i invigningsbandet. ”Det är ett fantastiskt hus. Vi är stolta”, sa räddningschefen Mats Renning.
 • STOPPAR ISHALL. Järveds IF vill bygga en ishall men har fått nej efter protester från Staffan och Berit Norstedt. ”En absurd idé att lägga en ishall mitt i ett samhälle”, anser de. Föreningen har nu överklagat till en högre instans.
 • FLYDDE FRÅN KRIGET. Fyra femtedelar av familjen Al-Aydi mamma Lindmyla med barnen Khalid, Imam och Alexander har just anlänt till Mellansel och fått en lägenhet i ett hyreshus. De har förlorat allt de ägt men är lyckliga över att ha fått komma hit. ”Den dagen vi kom till Sverige är min nya födelsedag. Nu hoppas jag kunna lära mig svenska så fort som möjligt”, säger äldsta dottern Imam Al-Aydi. Örnsköldsviks kommun har i år tagit emot fler flyktingar än på många år, framför allt på grund av kriget i Syrien. Totalt har det kommit över 200 asylsökande till Mellansel, Björna, Trehörningsjö och Långviksmon.
 • FÄRGSTARKT BYGGE INVIGT. Den 24 oktober invigdes det spektakulära bostadshuset Ting1 som sticker upp från innergården på gamla tingshuset. Med sina 13 våningar och färgsättning utifrån en av konstnären Bengt Lindströms tavlor har huset blivit ett nytt landmärke mitt i Örnsköldsvik. Förutom byggherrarna Nicklas Nyberg och Torsten Kai-Larsen var bland andra bostadsminister Stefan Attefall och arkitekten Gert Wingårdh på plats vid invigningen. Ting1 har också nominerats till utmärkelsen Årets bygge av en branschtidning. I motiveringen kallas det ”ett närmast omöjligt projekt med pressad tidplan och avancerad konstruktion”.
 • FINT BESÖK. Flera tusen människor stod och väntade i hamnen när fartyget Götheborg på eftermiddagen den 16 augusti sköt salut för att meddela sin ankomst till Örnsköldsvik. Fartyget är en replika av en ostindiefarare från 1700-talet, och är i dag världens största seglande träskepp.
 • SKOTTDRAMA. Avrättningsförsök eller ett hot? Åsikterna gick isär om vad som hände när en man attackerade sin bror i Husum och sköt ett skott med ett avsågat hagelgevär. Tingsrätten kunde inte avgöra vem som talade sanning och friade den åtalade från mordförsök, men dömde honom för misshandel.
 • FJÄRRSTYRNING. Ett unikt testprojekt har inletts i höst som innebär att Örnsköldsviks flygplats fjärrstyrs från Sundsvalls flygplats. Flygledaren sitter i ett speciellt rum, Remote Tower Center. Det ser ut som att han tittar ut, men han håller koll på 14 skärmar som visar bilden av flygplatsen i Örnsköldsvik.
 • TÄNT IGEN. För fem år sedan beslutade kommunen att vartannat gatlyse ute i landsbygdens byar skulle släckas. Efter massiva protester backade till slut politikerna. Nu tänds lamporna igen och totalt ska 1500 energisnåla LED-lampor installeras. Här jobbar Övik Energis Lars Bergman och David Ericsson i byn Tjärn.
 • DÖDSBRAND. Två män i 30-årsåldern omkom i en våldsam villabrand i Sidensjö, tidigt på söndagsmorgonen den 27 januari. Det var en granne som upptäckte branden och när räddningstjänsten kom dit var huset redan övertänt.
 • LÅTSKRIVARSKOLA. I flera år har Anders Bagge känd från bland annat juryn i talangjakten Idol letat en plats där han kan starta en ny låtskrivarskola. I höst förverkligade han sina planer i Örnsköldsvik, där han redan tidigare har samarbetat med Musikmakarna och rektorn Ulla Sjöström.
 • MILJONER TILL MODO. Kommunen utökar sitt stöd till Modo Hockey med 9 miljoner kronor per år i tio år framåt, framför allt för att klubben ska klara driften av arenan. Tidigare i år fick Modo också ett lån på 4 miljoner kronor till ett hockeymuseum, som planeras att byggas nästa år.
 • NHL-STJÄRNA RÅNAD. Tobias Enström på väg in i rättssalen, som brottsoffer. Han slogs ned och rånades en natt i somras i Örnsköldsvik. En man ställdes inför rätta men friades från rånmisstankarna. Vittnesmålen ansågs för osäkra. Mannen dömdes dock för att ha bluffat om sin identitet.
 • ELVY SLUTAR. Elvy Söderström (S) har i snart 20 år varit Örnsköldsviks ledande politiker. Men det blir ingen fortsättning som kommunalråd efter valet i september, meddelade hon vid en presskonferens nyligen. Efterträdare blir troligen Örnsköldsviks andre kommunalråd Glenn Nordlund.

Jag älskar skärgården.

Det är därifrån jag har några av sommarens bästa minnen.

Men det var också där årets mörkaste nyhetshändelser i Örnsköldsvik skedde.

Annons

Två båtolyckor.

Fem döda.

En allvarligt skadad.

Tragedierna lämnade ingen oberörd. De flesta ÖA-läsare minns nog fortfarande de dramatiska larmen, räddningspådragen, bilderna på båtvraken.

Personligen blev jag extra berörd av den första olyckan, där en man och två kvinnor omkom och en man skadades svårt.

Kraschen mot ett farledsmärke inträffade bara några hundra meter från Malmön där jag och familjen låg och sov i vår båt just den natten, en av sommarens sista sköna helger.

Tänk om vi ändå hade vaknat av smällen ute i mörkret? Kanske hade vi då kunnat rädda någon?

Eller tänk om vi på morgonen hade tittat lite noggrannare mot den steniga stranden på andra sidan? Då kanske i alla fall den skadade hade kunnat få hjälp tidigare.

Ja, det var många tankar som snurrade i huvudet den där söndagen efter att båtvraket hade upptäckts vid Hörnskatan.

Bara några veckor senare var det dags igen.

Två personer från Köpmanholmen saknades efter en båttur och delar från deras båt hade spolats i land på en ö.

Nästa dag hittades till slut båten upp och ner på en strand – och i närheten låg kvinnan död.

Mannen saknas fortfarande

Ovissheten måste vara olidlig för de anhöriga.

Vad hände egentligen där ute på vattnet? Var finns mannens kropp?

Förmodligen får vi aldrig svaren.

Havet tog alltså totalt fem Ö-viksbors liv. Ett dystert minne från en sommar då det mesta annars blomstrade kring båtlivet och skärgårdsturismen i kommunen.

Jag hoppas att dessa händelser inte påverkar den positiva utvecklingen.

Båtolyckor är trots allt mycket ovanliga, och det ska inte behöva vara farligt att ge sig ut på sjön.

Jag älskar fortfarande skärgården.

För mig var dock detta en viktig påminnelse.

Man ska alltid ha respekt för havet.

Nyhetsåret i övrigt då?

Jag tycker att det hänt en hel del i kommunen, och framför allt har det varit gott om positiva nyheter.

När jag blickar tillbaka hittar jag också många ämnen och avslöjanden som har engagerat och skapat debatt.

Det är roligt.

Det visar att vi berör.

I bildspelet här ovanför (och på fyra sidor i papperstidningen) har jag valt ut något av det jag minns mest från 2013 i Örnsköldsvik.

Gott nytt år!

Mer läsning

Annons