Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krockade med lastbilsdäck på E4

HUSUM. Klockan var strax före åtta i går morse när Bertil Jonsson var på väg till Umeå i sin bil.
Söder om Husum dök helt plötsligt ett lastbilsdäck upp i mörkret – på vägen.
– Jag bromsade och sedan small det bara till. Men som tur var blev vi inte skadade; det här kunde ha slutat riktigt illa, säger Bertil Jonsson från Västeralnäs.

Annons

Tillsammans med sin fyraårige son var Bertil Jonsson i går morse på väg till Umeå. Det var mörkt ute och snöade lätt. Sikten var därför inte den allra bästa.
När man närmade sig Husum,
inte långt från Gideåbacka, upptäckte han plötsligt någonting på vägen efter ett svagt krön.
Körde inte fortare än 80 kilometer i timmen. Och fattade först inte vad det var. Jag bromsade men hann aldrig väja för det som senare skulle visa sig vara ett däck. Allt hände under ett fragment av en
sekund.
Däcket som stod i färdriktningen någon meter in på vägbanan träffade fronten på bilen, studsade rakt upp i luften och försvann ut i skogen. I går förmiddag hade polisen fortfarande inte lyckats hitta däcket.
Hann knappt reagera. Motorn stannade men jag lyckades hålla bilen kvar på vägen. Efteråt såg jag heller ingenting eftersom det var alldeles mörkt ute.

SKROT AV BILEN
Smällen blev så våldsam att avtrycken av däckets mönster fastnade i plåten och skadorna så omfattande att bilen fick bärgas från platsen.
Jag räknar inte med att jag kommer att kunna köra den någon fler gång. Den skickas förmodligen till bilskroten, säger Bertil Jonsson.
Men att bilen blev till skrot är
inte hela världen. Huvudsaken var att ingen blev skadad.
Sonen satt i en bakåtvänd barnstol i baksätet sedan jag mer eller mindre tvingat honom att göra det. Han vill hellre sitta åt det andra hållet. Jag törs knappt tänka på vad som kunde ha hänt om han bara
varit bältad. Ett barns huvud är ju förhållandevis tungt jämfört med övriga kroppen. Och det hade med all sannolikhet åkt framåt av
smällen som en pisksnärt.
Eftersom Bertil Jonsson är sjukgymnast vet han vad han talar om. Själv kom han inte undan helt utan skador.
Är öm i nacken. Men det är ingen större fara. Jag vet också hur jag ska hantera ömheten. Det går över.
När ÖA pratar med Bertil Jonsson har han hunnit få lite distans till det inträffade. Och då kommer funderingarna.

EXTREM OLYCKA
Det här var en extrem olycka. Vem inbillar sig att krocka med ett däck? Men hade vi haft otur kunde vi ha blivit allvarligt skadade.
Att däcket fanns på vägen
berodde på att det lossnat från ett långtradarsläp. Den polispatrull som samma morgon befann sig på en olycka i Överhörnäs hann ifatt långtradaren som passerade olycksplatsen. Och kunde berätta för föraren vad som inträffat. Själv visste han ingenting.
Enligt polisen hade föraren sagt till åkeriet han jobbar åt, att man skulle kontrollera fälgbultarna. Tydligt är att bultarna kan lossna vid temperaturväxlingar.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons