Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot hantering av handikappbostäder

örnsköldsvik. Örnsköldsviks kommun får skarp kritik av Boverket.
Kommunen missköter
hanteringen av ansökningar om anpassning av bostäder för funktionshindrade, anser verket.
Kåre Westberg på avdelningen för bostadsanpassning hävdar dock att en stor del av kritiken är missvisande.

Annons

Boverket ansvarar för att se till att kommunerna sköter handläggningen av bostadsanpassningsbidraget för funktionshindrade på ett bra sätt.
I en rapport från verket framgår flera synpunkter på Örnsköldsviks hantering av ärenden.
Framför allt gäller det invändningar om kommunens praxis att handläggaren upprättar en ansökan om bidrag till bostadsanpassning för den funktionshindrade först efter det att åtgärderna har genomförts. På så sätt finns ingen dokumentation av den sökandes samtliga önskemål, bara de som kommunen godkänner. Detta gör att det blir svårt att överklaga ett beslut som redan har genomförts.
Numera skickar dock kommunen med en ansökningsblankett redan vid första besöket av arbetsterapeuten, som ofta upprättar ansökan åt den sökande, säger Kåre Westberg.
Dessutom saknas enligt Boverket i flera fall skriftliga fullmakter från den sökande om att handläggaren ska hantera ansökan i dennes ställe.
Kommunernas bristande hantering av bostadsanpassningsbidraget kan få till följd att den som söker bidraget inte får alla sina önskemål om åtgärder prövade, säger Boverkets generaldirektör Ines Uusmann.

VILL VETA KOSTNADERNA
Men på bostadsanpassningsenheten i Örnsköldsvik ställer man sig frågande till flera av punkterna.
Nu har jag inte riktigt hunnit sätta mig in i rapporten, säger Westberg. Jag förstår faktiskt inte riktigt vad som avses på flera av punkterna.
Angående den kritiserade ordningsföljden på åtgärder och ansökan anser Kåre Westberg att kommunens sätt är det mest smidiga alternativet.
Det är det snabbaste sättet, säger Westberg. På så sätt kan vi spara in tusentals kronor i sjukhusvårdskostnader per dag, så inte den sökande måste vänta på sjukhuset tills ansökan gått igenom alla instanser.
Enligt Boverkets rapport saknades fullmakter i de trettio akter som verket granskade, något som de gärna vill se en ändring av.
På den kommunala avdelningen för bostadsanpassning uppger man att fullmakter inte används alls vid mindre ärenden.
Det här är ofta saker som behöver åtgärdas så snabbt som möjligt.

INGEN AVGIFT
En del äldre vill ju inte alls skriva på ett papper som en kommunal tjänsteman kommer med, säger Westberg.
Många ska hem efter en sjukhusvistelse och behöver ordna något i hemmet snabbt. Då tar det alldeles för lång tid att skaffa fullmakter och sådant, säger han.
Boverket anser också att Örnsköldsviks kommun inte får debitera en handläggningsavgift i bidragsansökan.
Verket anmodar kommunen att avbryta debiteringen, som avdelningen för bostadsanpassning beskriver som en intern avgift.
Det där är bara en bokföringsteknisk detalj, säger Kåre Westberg. Det är inte något som belastar den sökande, utan inkluderas i den beviljade summan.
Men trots att avdelningen för bostadsanpassning i Örnsköldsviks kommun ifrågasätter en del av kritiken, tänker de följa upp ärendet.
Vi ska försöka bättra oss där det är möjligt. Men vi måste först diskutera med våra politiker om hur det ska göras, säger Kåre Westberg Åsa Sjöberg

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons