Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kris för byggbranschen

/
  • Jim Sundelin, ordförande i Byggnads Region Mellannorrland tillika ombudsman i förbundet, har många års erfarenhet av svängningarna i branschen.
  • Simon Östman från Bredbyn är snickare på akutenbygget. När det är klart kan han tvingas pendla.
  • Byggföretaget Rekabs Lars Norgren, Mikael Sandström och Christer Johansson pratar framtid för branschen med Byggnads Jim Sundelin (tvåa från vänster).

Slut på stora projekt i Örnsköldsvik. "Våra medlemmar bli arbetslösa".

Annons

Efter ett drygt decennium av goda tider har byggandet gått ner rejält i Örnsköldsvik. Närmaste framtiden ser mörk ut.

– Man får blicka tillbaka till tidigt 1990-tal för att hitta en liknande situation, säger Byggnads Jim Sundelin.

Byggstarten av Botniabanan sommaren 1999 blev startskottet för en rad stora byggprojekt på orten.

Under det dryga decenniet sedan dess har en rad större byggen slutförts. Nu senast hotellet i inre hamnen, nya brandstationen och bostadshuset Ting1.

Uppförandet av den nya akutmottagningen vid Örnsköldsviks sjukhus är i full gång. I maj nästa år ska det stå klart.

Sedan ser det tomt ut vad gäller större byggprojekt i kommunen.

Läs också: Efter akuten väntar – ingenting

Närmaste året kan bli tufft för Byggnads medlemmar och de företag som berörs av nedgången.

– Aldrig har det varit så dåligt som det är i dag när det gäller större projekt, säger Jim Sundelin, ordförande i Byggnads Region Mellannorrland tillika ombudsman i förbundet, och jämför med tidigt 1990-tal.

– Industrin investerar heller inte i dagsläget. De större byggföretagen som NCC, Peab och Skanska har bara några enstaka projekt.

– När det gick som bäst för tio år sedan hade Skanska 60-100 anställda i Örnsköldsvik. Nu är de nere på 20-talet. Peab har också sagt upp folk i år.

– Hur mycket det byggs är en bra temp på utvecklingen i samhället. Nu är det mest mindre jobb. Vi har fortfarande hyfsad efterfrågan på små-rot, alltså mindre om- och tillbyggnader samt renoveringar hos folk i egnahem.

Att det inte byggs fler bostäder just nu bekymrar också Jim Sundelin.

– Det är djupt oroande. Våra medlemmar blir arbetslösa och det behövs en viss nybyggnation av bostäder när en ort ska växa.

– Kvarteret Kronan skulle kunna vara ett bra projekt, där man flyttar om inom den kommunala verksamheten och frigör kontorsfastigheter för bostadsbyggen.

– Det behövs både nybyggda och lite äldre bostäder. En blandning är viktigt för att få till en omflyttning, så folk flyttar från äldre till nyare bostäder. Det behövs ofta för att yngre ska kunna få en egen lägenhet.

Fackförbundet Byggnads har runt 1 000 medlemmar i Örnsköldsvik.

– Av dem är väl 80 procent byggare och 20 procent plåt- eller vvs-folk.

Alla är de, liksom andra yrkesgrupper i byggbranschen, beroende av att det dras i gång större byggprojekt.

– Man kan ju inte bara förlita sig på att kommunen och offentligheten ska skapa byggjobb. Det är också näringslivets ansvar. I dag har vi 17 unga som inte kan få en lärlingsplats efter gymnasieskolan. Det motsvarar i princip en årskull på byggprogrammet.

– Vi har ett handslag med byggbranschen på att det ska kunna gå en lärling på var femte yrkesarbetare. Så ser det inte ut i dag.

Hur får vi fram fler byggjobb?

– Staten borde kunna stimulera till mer energiåtgärder. Se över gamla fastigheter och satsa på energibesparande åtgärder. Här finns mer att göra. Det är ett område staten släppt, tycker jag.

– Energisatsningar ger ju också tillbaka till samhället genom att husen drar mindre energi. Det skapar också efterfrågan hos tillverkarna av energilösningar.

Mer läsning

Annons