Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramfors bästa "ungdoms- kommun"

/
  • Lärartätheten i grundskolan är ett av nyckeltalen som vägs in i KFUM:s ranking av kommunernas ungdomsarbete.

I går släppte KFUM sin ranking av landets kommuner, där arbetet för ungdomar bedöms. Kramfors, Härnösand och Sollefteå ligger nära varandra på platserna 30, 37 och 42. Örnsköldsvik kommer först på 91:a plats. Men det är ändå en klättring från plats 165 förra året.

Annons

Årligen gör ungdomsrörelsen KFUM en undersökning av landets 290 kommuner sedd ur ungas perspektiv, Ungdomskommunrankingen. Genom tolv olika nyckeltal får man fram statistik som visar hur bra, eller dålig, en kommun är i sitt ungdomsarbete.

I år vill KFUM lyfta fram ungdomarnas möjligheter till inflytande och delaktighet.

– Det är jätteroligt att vi har klättrat i ranking, då vet vi att det vi jobbar med ger resultat, säger Astrid Täfvander, chef på bildningsförvaltningen i Örnsköldsvik.

Det som räknas in i rankingen är Idrotts- och fritidsanläggningar, allmän fritidsverksamhet, fritidsgårdar, allmän kulturverksamhet, bibliotek, musik- och kulturskola och stöd till studieorganisationer.

Dessa nyckeltal räknas ut genom att dela bruttokostnaden minus intäkterna i respektive verksamhet med antalet kommuninvånare.

Även fritidshem, personaltäthet inom fritidshem, lärartätheten i grundskolan samt elevvården i grundskolan vägs också in i rankingen.

Om kommunen genomfört Lupp, Lokal uppföljning av ungdomspolitiken, ger det också ett högre värde i undersökningen, vilket Örnsköldsvik gjort. Var tredje år genomförs Lupp, i årskurs åtta och andra klass på gymnasiet. Man genomför även en elevenkät varje år.

– Resultaten från alla mätningar använder vi i vårt förbättringsarbete. Politiken och vi tycker att det är jätteviktigt att eleverna är delaktiga och ger förslag på åtgärder hur vi kan förbättra oss, säger Astrid Täfvander och fortsätter:

– Vi har en demokratidag varje år. Där möter elevråden från skolorna politikerna och sina rektorer och diskuterar resultaten från elevenkäten och Luppen.

– Det pågår många olika aktiviteter inom bildningsförvaltningen, så det är klart de påverkar resultatet, säger en glad Astrid Täfvander.

Fritidsgårdar, bibliotek och kulturverksamheten ligger under Kultur- och fritidsförvaltningen.

Landets tre bästa ungdomskommuner är, enligt KFUM:s ranking: 1) Emmaboda 2) Lycksele och 3) Härjedalen. Sist i rankingen ligger Huddinge på plats 290.

Ranking i Ångermanland

Kommun2013(2012)(2011)

Kramfors30(72)(50)

Härnösand37(113)(32)

Sollefteå42(91)(56)

Örnsköldsvik91(165)(134)

Källa: KFUMs #UKR13

KFUM:s Ungdomskommunranking 2013 hittar du här:

Mer läsning

Annons