Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av bilinbrott i november

ÖRNSKÖLDSVIK. Bilinbrotten ökade kraftigt i Örnsköldsvik under november. Jämfört med förra året har antalet ökat med mer än det dubbla, visar polisens statistik.
– Därför måste vi på nytt varna bilägare för att lämna kvar grejer i sina bilar. Framförallt nu i jultider, säger polisen Rolf Westberg.

Annons

De senaste åren har polisen fört en kampanj för att få bilägare att inte lämna värdesaker i sina bilar. Och även om antalet bilinbrott minskat så drabbas fortfarande hundratals människor varje år av inbrottstjuvar.
1998 hade 428 bilägare påhälsning i sina bilar. En siffra som sjönk till 383 under 1999 och till 317 inbrott ifjol. När en månad återstår av 2001 är man uppe i 268.

NOVEMBER REKORDMÅNAD
November i år blev något av en rekordmånad. Då anmäldes 46 bilinbrott mot 17 under samma månad i fjol. Detta visar att många fortfarande slarvar och lämnar kvar stöldbegärligt gods i bilarna. Det räcker inte med att stoppa cd:n i handskfacket, säger Rolf Westberg.
Det tjuvarna oftast siktar in sig på är plånböcker, mobiltelefoner, musikanläggningar och kameror.
Överhuvudtaget är intresset stort för kontanter och kapitalvaror. Framförallt sådant som är lätt att avyttra.
En förklaring till novembersiffrorna är att polisen fångat in två män som ensamma misstänks för ett 20-tal inbrott eller inbrottsförsök. Detta vänder förstås upp och ner på statistiken. Inbrottstjuvarna har opererat framförallt i Gullänget och vid sjukhuset.
De togs på bar gärning. Och nu är cirka 25 av bilinbrotten uppklarade.
Men även sedan tidigare är det känt att Gullänget och sjukhusets omgivningar är områden som ofta drabbas av bilinbrott.

SÖRÄNGETVÄGEN VÄRST
Under november gjordes 12 inbrott i Gullänget. Nio av dessa på Sörängetvägen. Ur bilar parkerade vid sjukhuset stals gods ur åtta bilar.
Men det finns även andra riskområden. Svartby industriområde är ett, Gålnäs industriområde ett annat.
Där handlar det ofta om inbrott i lastbilar och då är det radioapparater man är ute efter.
Veckorna före jul brukar vara en aktiv tid för tjuvar som gör inbrott i bilar. Det är nu som vi är som mest stressade och därför slarvar genom att lämna julklappar eller andra värdeföremål kvar i bilen.
Förra året gjordes 20 bilinbrott i Örnsköldsvik under december. I vissa fall rörde sig om stölder av just julklappar.
Polisens statistik visar att inbrotten har minskat de två senaste åren. 1999 gjordes 16 sådana mot hela 44 under 1998. Så det går tydligen åt rätt håll även om november-månaden blev ett rejält bakslag.
Bilstölderna har också minskat de senaste åren i Örnsköldsvik. Från 194 under 1998, 165 under 1999 till 132 under fjolåret. Till och med november i år är motsvarande siffra 93 bilstölder.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons