Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig minskning av flygresenärer

ÖRNSKÖLDSVIK. Passagerarantalet vid Örnsköldsviks flygplats fortsätter att minska. Jämfört med juni förra året har antalet resenärer minskat med 16 procent.
– Om det inte kommer igång efter semestrarna kan det bli tal om färre turer, säger SAS platschef Gunnar Svedberg.

Annons

Luftfartsverkets statistik visar att antalet passagerare i Örnsköldsvik under juni i fjol var 14 205. Motsvarande siffra i år är 12 002, det vill säga en minskning med 16 procent.
Siffran för Luftfartverkets flygplatser i Sverige är totalt tio procent. Bara Halmstads och Norrköpings passagerarantal har minskat mer än Örnsköldsviks.
Kan betyda nedskärningar
Det är olyckligt, väldigt tuffa siffror, säger flygplatschef B-O Lindgren.
Han har själv inte sett siffrorna och vill därför inte spekulera i vad detta kommer att betyda för flygplatsen.
I april i år beslutade SAS att lägga ner 13 linjer i Sverige. Örnsköldsviks flygplats klarade sig då. Men SAS platschef Gunnar Svedberg tror att den kraftiga minskningen i år kan betyda nedskärningar i förlängningen.
Om det inte kommer i gång efter semestrarna kan det bli tal om färre turer och mindre flygplan från Örnsköldsvik. Men det är ingenting vi har tagit ställning till än.
Svårbedömd månad
Flygbranschen har varit på nedgång sedan terrorattackerna i september, men varken Gunnar Svedberg eller B-O Lindgren tror att nedgången har med detta att göra.
Det är konjunkturen det handlar om, säger B-O Lindgren.
Vi var en av de flygplatser som klarade oss bra i höstas, så jag tror inte att det beror på den 11 september, säger Gunnar Svedberg.
Totalt har passagerarantalet i Örnsköldsvik minskat med elva procent under årets första halvår. I övriga landet är motsvarande siffra tolv procent.
Just nu går det tungt för all inrikestrafik och det är konjunkturbetingat. Juni är dessutom en svårbedömd månad på grund av midsommar och semestrar. Det beror också på hur helgerna ligger, säger Gunnar Svedberg. Sara Grundberg

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons