Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körpedagogen Daniela från Örnsköldsvik får musikpris: "Det är stort och makalöst"

Körpedagogen Daniela Nyström från Örnsköldsvik prisas för sina pedagogiska gärningar av Framtidens Musikpris 2016. – Det känns makalöst, fantastiskt och underbart, säger hon.

Annons

När pristagarna i Framtidens Musikpris 2016 presenterades fick Daniela Nyström pris för "Enastående Pedagogisk Gärning". Hon arbetar som musiklärare på Kulturskolan i Örnsköldsvik och är körpedagog med flera körer och det var för hennes arbete som körpedagog som hon nu prisas.

– Vad jag förstod så kollade juryn på vad jag har bidragit med och lärt mig genom åren. Och det jag har lärt mig under åren är att alla kan sjunga. Det behövs inte provsjungningar när man jobbar med barn, utan alla kan. Det gäller bara att lära känna dem, säger hon.

För andra året i rad arrangerads Framtidens Musikpris av Riksförbundet Unga Musikanter tillsammans med Kulturskolerådet, Swedish Music Hall of Fame, SKAP, FST, Musikförläggarna, Musikverket, SYMF, Svensk Scenkonst, Lärarförbundet och Stimspromotionnämnd.

Pristagarna har valts ut genom en riksomfattande nomineringsprocess på Framtidens Musikpris hemsida och vinnarna får 20 000 kronor var.

Alla barn kan sjunga. Det gäller bara att lära känna dem, säger Daniela Nyström.

Vad ska du göra för pengarna?

– Det är häftigt att bara få den utmärkelsen och sen att få pengar är fantastiskt, för det hade jag ingen aning om. Men för pengarna skulle jag gärna åka till Sydafrika för att hälsa på kören Bloemfontein Children´s Choir. Vi var värdar för kören här i Sverige för några år sedan, så det skulle vara skoj att åka ner och hälsa på kören och körledarna, säger Daniela Nyström.

I nomineringen skriver juryn:

"Daniela Nyström är musiklärare och körpedagog som under mer än 20 år byggt upp en körverksamhet som genom hennes gärning fått en hel byggd att sjunga. Hennes pedagogiska arbete med ungas gemensamma sjungande sträcker sig från fyraåringar upp till gymnasiet. Där tas gemensamt ansvar för en helhet i körens utveckling och genom att låta yngre och mindre erfarna sångare musicera tillsammans med de äldre skapas personliga och musikaliska möten. Barnkammarkören, Femenalen, Killkören samt Barnkören Sånglust har rönt stor uppskattning såväl i Sverige som internationellt. Medhandlingskraft tar hon sig an de som saknar självförtroende genom att starta upp 'Jag kan inte sjunga-kören' – som efter några repetitioner byter namn till 'Jag kan visst sjunga-kören'. "

Läs också: Danielas konsert samlade in 11 000 kronor till Läkare utan gränser (2015)

Mer läsning

Annons