Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsultens utredning: Skulle kosta nära 100 miljoner kronor att renovera Mogårn och Sidensjögården

Att renovera Mogårn och Sidensjögårdens korttidsboende skulle kosta stora pengar. Närmare 100 miljoner kronor totalt, enligt en utredning kommunen beställt av en konsult.

Annons

I många artiklar har vi berättat om den planerade nedläggningen – tjänstemannaförslaget – av Mogårn och Sidensjögårdens korttidsboende.

Det har inte fallit i direkt god jord på de berörda orterna och ett av förslagen har varit att istället renovera de två ytterst hårt slitna äldreboendena.

Kommunen har tidigare själv gjort en utredning av vad det skulle kosta och har nu även låtit konsultföretaget Tecnicon utreda kostnaderna för en renovering.

– Vi tycker att det är viktigt att det görs en opartisk bedömning, att politikerna har den inför beslutet i omsorgsnämnden i juni, säger Katarina Jensstad, chef för kommunens välfärdsförvaltning.

De tre kommunala huvudpersonerna i historien kring den föreslagna nedläggningen av de två äldreboendena: Välfärdsförvaltningens chef Katarina Jensstad, t v, och Anna Reynberg Sjölund, chef för särskilda boenden, flankerar Anna-Belle Strömberg (S), ordförande i omsorgsnämnden som i juni tar beslut i ärendet.

Tecnicons uppdrag var att utreda vad det skulle kosta att bygga om de två boendena till "fullvärdiga vård- och omsorgsboenden", med Nybygget (nya Rosenborg) som referens.

Vad gäller Nybygget passade Tecnicon, eftersom en renovering inte skulle gå att jämföra med ett nybygge.

Däremot gjorde Tecnicon en utredning enligt det första kriteriet och kom fram till följande:

► En renovering av Sidensjögården (8 lägenheter) skulle kosta 23,1 miljoner kronor.

► En renovering av Mogårn (36–40 lägenheter) skulle kosta 73,3 miljoner.

► Alltså en totalsumma på 96,4 miljoner.

Lägenheterna på Sidensjögården skulle i genomsnitt kosta 2,9 miljoner, de på Mogårn mellan 1,8 och 2,0 miljoner.

Att jämföra med de 90 nya lägenheterna i Nybygget som får en genomsnittlig kostnad på lite drygt 2 miljoner (totalkostnaden är beräknad till 183 miljoner).

Mogårn skulle enligt utredningen kosta 73,3 miljoner kronor att renovera.

– Framförallt Sidensjögården vore jättesvår att göra om till ett vård- och omsorgsboende. Och ombyggnationerna skulle innebära stora ytor för varje person (boende), säger Jonas Jonsson som gjorde utredningen på Tecnicon.

– Rummen måste anpassas efter huset, istället för tvärtom när man bygger nytt.

Anna Reynberg Sjölund är chef för kommunens särskilda boenden och poängterar att det det är inte enbart kostnaderna och skicket på boendena som gör att tjänstemännen vill lägga ned:

– Vi har problem att få personal till alla ytterområden, det blir bara besvärligare och besvärligare.

– Trenden är också att även de boende vill in till stan. Det är någonting vår boendesamordnare ser varje dag.

Anna Reynberg Sjölund påpekar också – apropå standarden på boendena – att argumentet "dåligt underhåll", som ofta förs fram, inte är relevant.

– Jag förstår att man gör det, men det handlar inte om underhållet. Det handlar om att vi måste följa de ökade lagkraven när det gäller standarden på boenden. De gäller både de boende och arbetsmiljön för personalen.

Läs mer: Mo Samhällsförening köper inte kommunens kalkyl för Mogårn: "Har kommit fram till helt andra siffror"

Sidensjögården skulle kosta

Mer läsning

Annons