Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunrevisor kritiserar politiker i hamnaffären

ÖRNSKÖLDSVIK. Kommunrevisorn Carl Edblom är kritisk till att ingen i kommunstyrelsen läste utredningen om hamnflytten till Domsjö innan man beslutade sig för att stödja förslaget. Han anser att det är en skyldighet att underrätta sig om bakgrunden innan beslut tas.
– Det här är inte bara ledsamt, utan förnedrande för
yrkeskategorin politiker.

Annons

Carl Edblom är ordförande för kommunens revisionskollegium, som har till uppgift att utöva den demokratiska kontrollen över kommunens verksamhet. De granskar hur verksamheten bedrivs och om de kommunala pengarna används effektivt.

FÖRNEDRANDE FÖR POLITIKER
Carl Edblom är kritisk till det faktum att beslutet om hamnflytten togs utan att de beslutande ledamöterna hade läst igenom besluts-
underlaget.
Oavsett vilken styrelse man sitter i, hamnstyrelsen, kommunstyrelsen eller en aktiebolagsstyrelse, är man skyldig att kunna så mycket som finns i underlaget om det man ska besluta om. Att man inte har satt sig in i ärendet är inte bara ledsamt, utan förnedrande för yrkeskategorin politiker.
Men i anknytning till denna skyldighet finns också en rättighet, enligt Carl Edblom. Det är rättigheten för styrelseledamöterna att få del av det material som finns.
I en bolagsstyrelse i ett kommunalt bolag i Stockholm fälldes ordföranden i tingsrätten för att han inte hade låtit alla ledamöterna i styrelsen få del av allt material. Så allvarligt är det.

OKUNNIGHET VANLIGT
Anser du att beslutet är fattat på tillräckligt goda grunder då ingen har läst utredningen?
Jag gissar att det är väldigt många ärenden i kommunstyrelsen och fullmäktige där man beslutar utan att ha läst handlingarna, tyvärr. De besluten är lika lagliga vare sig ledamöterna har läst och förstått eller inte. Men man får ju hoppas att de som driver ärendet både har läst och förstått. Annars är det ju riktigt tragiskt.
Carl Edblom menar att även om de beslutande är skyldiga att sätta sig in i ärendet, är det bara om något går på tok som de kan ställas ansvariga för att inte ha läst på.
Om det här kostar skattebetalarna 17 miljoner i onödan, är inte det ett fel?
Det är naturligtvis fel moraliskt och etiskt, men det är inte formellt fel. Jag förmodar att många beslut har varit fel och kostat skattebetalarna pengar, men det är inte olagligt, varken i en kommun eller ett bolag, att göra dåliga affärer.
Men om det handlar om att särintressen har kunnat påverka politikernas beslut?
Hittills har bussbolaget och dess vd skött sina ålägganden på ett mycket bra sätt. För mig är det omöjligt att utan att kunna ärendet säga att den här affären är dålig. Det är osannolikt, för Lennart Nordin är en kunnig och duktig karl.

EKONOMIN OKLAR
Carl Edblom kan inte ännu säga om beslutet att köpa mark i Domsjö var felaktigt, eftersom han inte har läst utredningen. Han är dock kritisk till den ofullkomliga ekonomiska kalkylen för den framtida driften av hamnen, som kräver nya kunder om den ska bära sig.
Man kan inte nöja sig med bara förhoppningar om si och så många nya kunder. Det måste i beslutet finnas ett underlag med en prognos om hur många båtar ska löpa an, hur stora intäkterna blir, hur den här investeringen ska finansieras och dessutom ska det bli en vinst i förhållande till alternativet som var Hörneborg.
Är det acceptabelt att utredningen gjordes av vd:n för Örnsköldsviks Buss, då det är det bolagets framtid beslutet gäller?
Kommunstyrelsen eller vem det är som har lämnat ut uppdraget ska ta ställning till den frågan. Det måste man väl ha analyserat innan man lade ut uppdraget på vd:n. Jag tar för givet att det finns andra kvaliteter hos honom som gör honom lämplig för uppdraget. Jag vet inte eftersom jag inte har läst utredningen.

EVENTUELLT DELIKATESSJÄV
Att hamnstyrelsens ordförande Torsten Nyman är anställd på Höglandssågen, är en känslig fråga enligt Carl Edblom.
Rent formellt tror jag inte att han är jävig. Men det finns något som heter delikatessjäv som man brukar vilja tillämpa för sin egen skull, för att den här frågan inte ska komma upp. Då måste man känna på sig själv att "det här är känsligt, därför ska jag avstå". Det borde han ha anmält.
Hur kommer du att behandla frågan om hamnflytten som ordförande i revisorskollegiet?
Jag är förtroendevald revisor i Örnsköldsviks Buss också. Jag kommer naturligtvis inför nästa års revision att läsa på ordentligt och se om det här är i linje med det som fullmäktige har givit bussbolaget i uppdrag. Då får vi se vad jag säger, när jag kan frågan. Amanda Termén

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons