Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunlex anlitades om LSS

Välfärdsförvaltningen tar nu avstånd från omdiskuterade konsultföretaget.

Annons

Örnsköldsviks kommun har köpt tjänster av företaget Kommunlex, som avslöjades i programmet Kalla fakta.

– Jag vet att åtminstone en anställd har varit på en föreläsning om LSS, säger Katarina Jennstad.

Efter tv-programmet Kalla fakta för en tid sedan har välfärdsförvaltningen haft fullt upp med att svara på frågor från föreningar och privata. Anledningen stavas till föreläsarens attityd och hur han talade om en redan svag grupp i samhället.

Välfärdsförvaltningen har svarat och medger att Kommunlex har anlitats i ett fall gällande LSS-frågor – en föreläsning som kostade knappt 2 500 kronor för en medarbetare. Det finns även några fakturor angående andra tjänster, sammanlagt rör det sig om cirka 34 500 kronor.

Katarina Jennstad, chef på välfärdsförvaltningen, säger att kommunen har upphandlat många utbildningar genom Kommunförbundet och att det inte är omöjligt att fler har kunnat gå kurser där föreläsare från Kommunlex har medverkat.

Hon säger dock samtidigt, precis som humanistiska nämndens ordförande Jan-Olov Häggström (S), att hon inte känner igen sig i de beskrivningar som har förekommit i det aktuella tv-programmet.

– Självklart kommer vi inte att anlita företag, som minst sagt är diskutabla. Det tar jag helt avstånd ifrån. Framför allt inte att betala för kunskap vi inte behöver, säger Katarina Jensstad.

Jan-Olov Häggström säger att han känner till människor som har gått kurser genom Kommunlex försorg, men att alla där också har sagt att de inte alls känner igen sig i beskrivningen från tv-programmet.

– Alla säger att de är jättebeklämda, men att de inte känner igen något av det som har sagts, säger han.

– Ibland händer det också att man inte riktigt vet vem som står bakom en föreläsning. Men dravel vill man inte höra – och absolut inte betala för, säger Jan-Olov Häggström.

Mer läsning

Annons