Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunfullmäktige sa ja till nytt Björkhem

ÖRNSKÖLDSVIK. Kommunfullmäktige beslöt med övertygande majoritet att anslå ytterligare tio miljoner kronor till utbyggnaden av Björkhem i Gideå i går när kvällen började övergå till natt.
Strax före klockan 22.00 togs beslutet och det var ändå inte det sista vid ett ovanligt långt sammanträde.

Annons

Åldringsvården stod i fokus för debatten vid flera punkter på föredragningslistan i går.
Björkhem kom upp väldigt sent och där inledde Gunnar Melin (fp) med att föreslå avslag. Han föreslog satsning på ökad rehabilitering i hemmen i stället och hänvisade till svårigheter att rekrytera personal till Gideå.
Göran Sydhage (kd) föreslog också avslag med hänvisning till partiets reservation i kommunstyrelsen.
Enligt den reservationen är det svårt att rekrytera personal till Gideå. Kd har tidigare gått emot att 40 miljoner kronor anvisas för nybyggnaden och nu handlar det om 50 miljoner kronor.

NYBYGGE ATTRAKTIVT
Edit Persson (c) var av helt annan uppfattning. Hon anser att det är lätt att rekrytera personal till Gideå.
Av dem som arbetar på Björkhem i dag bor alla utan två i Gideå med omkringliggande byar. Alla åtta vikarierna kommer dessutom från bygden.
Ett nybygge i Gideå kommer att bli en attraktiv arbetsplats. Ingen behöver vara orolig för något annat. Centern föreslår bifall till tilläggsanslaget.
Åke Sundqvist (m) var däremot av annan uppfattning. Han föreslog bifall till folkpartiets avslagsyrkande.
Leif Lindholm (s) försvarade tilläggsanslaget och sa att de tre partier som står bakom förslaget tillsammans representerar 75 procent av kommunfullmäktige. Fyra partier, moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet som röstat nej i den förberedande behandlingen av ärendet har inte mer än 25 procent av platserna tillsammans.

CENTERN UPPRÖRD
Leif Lindholm (s) sa att hans parti tror på bra äldreboenden runt om i kommunen. Han hänvisade också till att behovet är utrett och väl dokumenterat.
Lena Näslund (s) sa också att behov finns och att hon hört att personal från Gideå som i dag arbetar på Grundsundahemmet ämnar söka sig tillbaka till hemtrakten när det blir ett modernt boende i Gideå med ändamålsenliga lokaler.
Dan Olsson (c) blev närmast upprörd över talet om att ingen vill bo och arbeta i Gideå.
Om vi i den här församlingen instämmer i detta blir det självuppfyllande. Är nästa steg i utvecklingen att säga att ingen vill bo i Örnsköldsvik. Alla vill bo i Stockholm eller Bryssel. Inom centern tror vi på Gideå och det markerar vi bland annat med att vi vill satsa på det här nybygget.

EJ ÖVERTYGAD
Göran Sydhage blev inte övertygad.
Han efterlyste alternativa driftsformer och sa att kommunen måste vara öppen för detta.
För nära två miljoner per plats finns det säkert intresserade. Varför inte fråga Trehörningsjö vård och omsorg eller Missionsförsamlingen?
Lars Olsson (c) och Kristina Karlström (c) hörde emellertid till dem som sa ja. Vänsterpartiets och miljöpartiets representanter yttrade sig inte i debatten.
Politikerna gick hem
Kommunfullmäktiges sammanträde drog ut så lång på tiden i går att inte ens ledamöterna själva orkade vara kvar. Ersättare fick sättas in i sådan omfattning att det tog slut för tre partier. Vänsterpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna var vardera en ledamot korta innan sammanträdet var över.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons