Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens försäkringar chockhöjs

ÖRNSKÖLDSVIK.Örnsköldsviks kommun har drabbats av en kraftig höjning av försäkringspremierna efter den 11 september.
– Det rör sig om en 50-procentig ökning plus en kraftig höjning av självrisken, säger inköpschef Staffan Stridsberg.

Annons

Staffan Stridsberg säger att kommunen har tre år kvar på ett ramavtal med Folksam vars försäkringar övertagits av Trygg Hansa. Bolaget har emellertid aviserat en höjning med 50 procent. Parterna kommer att träffas den 19 april men som det ser ut för dagen har kommunen väldigt litet att sätta emot.
Örnsköldsviks kommun betalar för närvarande 1,4 miljoner kronor i premier för att hålla sin egendom försäkrad. Av den summan avser 1 miljon fastigheter och cirka 400 000 kronor maskinförsäkringar med mera.
En 50-procentig höjning innebär att kommunen måste betala 2,1 miljoner kronor i i fortsättningen. Till detta kommer en kraftigt höjd självrisk från 2 till 5 basbelopp. Med ett basbelopp på 36 500 kronor innebär detta att självrisken höjs från 73 000 kronor till 182 500 kronor per skada.

VÄRRE I UMEÅ
Staffan Stridsberg säger att det är ännu värre i en del andra kommuner som till exempel Sundsvall, Umeå och Luleå där risken för terrordåd bedöms som större.
Vi har klarat oss från större skador i Örnsköldsvik under många år och har en relativt gynnsam sits, säger Staffan Stridsberg. Umeå har fått offert på en höjning på över 73 procent. Jag har också hört att Sundsvall och Luleå som tillhör kategorin litet större städer fått stora höjningar.
Umeå kommun har också drabbats av en höjning av självrisken från 5 till 10 basbelopp. Det ger en självrisk på hela 365 000 kronor per skadetillfälle.
Ungefär vart tredje år gör Örnsköldsviks kommunen en större upphandling med förfrågan hos alla som kan tänkas vilja vara med. Möjligheterna att få ned premierna bedöms dock som små.

ÄVEN FORDONEN
Örnsköldsviks kommun betalar dessutom 797 000 kronor per år i fullvärdeförsäkring på sina fordon. Kommunen har fordonen försäkrade hos IF efter den upphandling som gjordes år 2000. Fordonen var tidigare försäkrade hos Wasa som således kom med ett ännu högre bud vid den upphandling som då gjordes.
Premiehöjningen den gången blev cirka 65 procent.
Totalt innebär höjningarna att kommunen betalar nära tre miljoner kronor per år i premier på egendomsförsäkringarna.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons