Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens bokslut i ekonomisk balans

ÖRNSKÖLDSVIK. Örnsköldsviks kommun kommer att kunna presentera ett bokslut för 2002 utan en enda krona i underskott.
Den överraskande fina prognosen kunde kommunledningskontoret presentera för budgetberedningen i tisdags. Detta trots att socialnämnden i förra veckan presenterade en försämring av sitt resultat med 16 miljoner kronor jämfört med budget.

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (s) var givetvis mycket glad över prognosen. Hon sa redan i november när kommunfullmäktige antog budgeten för 2002 att det fanns flera positiva saker att vänta och försökte lugna en mycket aggressiv opposition. Oppositionsrådet Dan Olsson (c) gick så långt att han skrev till kommunminister Lars-Erik Lövdén och bad att denne skulle ta Örnsköldsviks kommun i upptuktelse för en budget för 2002 med ett förväntat underskott på 27 miljoner kronor. Elvy Söderström fick utstå kraftig kritik och var desto gladare i igår.
Det här visar att jag hade rätt när jag i november sa att det verkliga utfallet skulle bli betydligt bättre, säger hon. Jag visste redan då att vi hade ett sysselsättningsstöd att vänta.
Nu har det kommit och det är på elva miljoner kronor. Vi har också tack vare en uppbromsad folkminskning ökade intäkter på fem-sex miljoner kronor.
Dan Olsson har däremot fortfarande svårt att tro att problemet är löst.
Att ta till överord i det här sammanhanget när man knappt har näsan över vattnet är fåfängt. Det är fortfarande osäkert hur det kommer att se ut. Dessutom tycker jag att det är lika ansvarslöst nu som då att man överhuvudtaget lägger en budget med det förväntade underskottet, säger han.

INTÄKTSÖKNINGAR
Framförallt är det intäktsökningar som gett en förbättring på cirka 27 miljoner kronor. Den öppna arbetslösheten i riket har sjunkit till 2,8 procent i riket och till 3,2 procent i Örnsköldsvik vid april månads utgång jämfört med 3,9 procent för ett år sedan. Det ger ökade skatteintäkter i riket som ger Örnsköldsviks kommun 5,7 miljoner kronor i ökade intäkter 2001 och 8,9 miljoner kronor 2002.
Det största problemet i kommunens ekonomi är folkminskningen. För första kvartalet i år blev minskningen 59 personer jämfört med 145 personer första kvartalet i fjol. Varje invånare genererar skatteintäkter och statsbidrag med cirka 34 000 kronor per år. Den folkminskning som just nu pågår urholkar kommunens ekonomi med cirka tio miljoner kronor per år.
Hittills i år har kommunen amorterat 52 miljoner kronor på gamla skulder vilket gett mindre pengar att förvalta. Trots detta väntas finansiella intäkter på 27,5 miljoner kronor även i år. Ekonomikontoret visar märkligt nog en avkastning på 3,92 procent på kommunen pengar medan kostnaden för de lånade pengarna stannar på 3,61 procent.
De finansiella kostnaderna uppgick till 2,8 miljoner kronor för årets fyra första månader jämfört med 4,0 miljoner i fjol. Ökade amorteringar är en av förklaringarna till detta.
Höga investeringar
Ett av problemen för kommunen är att investeringarna ligger på en för hög nivå jämfört med en tidigare antagen målsättning. Under de första fyra månaderna i år investerades 30 miljoner kronor vilket är åtta miljoner mer än i fjol. Restan av året väntas en förbrukning på 171 miljoner kronor vilket är långt över målsättningen på 100 miljoner kronor per år.
De stora projekten under året är:
Parkskolan 25,7 miljoner kronor.
Träningsskola 11,2 miljoner
kronor.
Gruppboende 10,2 miljoner kronor.
Själevadsbron 10,5 miljoner
kronor.
Målevägen 10 miljoner kronor.
Alneskolans tak 8,5 miljoner
kronor.

NÄMNDERNA
Av nämnderna är det framförallt socialnämnden som har mycket stora problem. Elvy Söderström säger emellertid att det inte inte är unikt för Örnsköldsviks kommun. Även ett flertal andra kommuner, bland annat Umeå, har stora underskott i sina socialnämnders verksamhet.
I Örnsköldsvik är det just nu omhändertagandet av ungdomar med problem som kostar oväntat stora pengar.
Budgetberedningen beslöt i går föreslå att kommunfullmäktige tar beslut om att de nämnder som väntas gå med underskott snarast vidtar åtgärder och redovisar dessa i budgetprognos 2 som kommer till hösten.

SVEN LINDBLOM

Mer läsning

Annons