Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill utveckla inre hamnen – två nya hus med bostäder aktuella

Två sexvåningshus med bostäder och kommersiella lokaler. Det kan bli verklighet i Inre hamnen om några år. Kommunen vill ha en ny detaljplan som möjliggör en utveckling av området.

Annons

Det som vi sedan många år kallar Inre hamnen i Örnsköldsvik har så sakteliga börjat förändras och fräschas upp.

Området mellan gamla järnvägsstationen och resecentrum – det som kallas Varvskajen – har blivit rent och snyggt, de gamla saltmagasinen har rivits och en ny byggnad med vandrarhem och restaurang har byggts.

Fortfarande står dock de två risiga gamla kåkarna kvar på kajen mellan Arken och resecentrum. I den ena drivs loppis, den andra – gamla Strandkajen 4 – är brandskadad.

De två gamla kåkarna på kajen har tjänat ut, och nu vill kommunen att det istället byggs bland anat bostäder på platsen.

Båda kåkarna var ursprungligen lagerbyggnader för hamnverksamheten.

Byggnationerna i området styrs av två olika detaljplaner och kommunen vill nu ha en ny, gemensam detaljplan för området och ansöker om en sådan – hos sig själv så att säga.

Den nya detaljplanen skulle möjliggöra bygge av två sex våningar höga hus, med kommersiella lokaler i bottenplanet och bostäder på de övriga planen.

Det ena huset skulle ligga ungefär där de två gamla kåkarna ligger i dag, det andra i det nordvästra hörnet, mot resecentrum och Järnvägsgatan.

Kommunen vill helt enkelt att det skapas en attraktiv miljö längs kajen, med förutom bostäderna även möjlighet för ytterligare etableringar av restaurang- och caféverksamheter.

Bostäderna skulle ju också få en väldigt fin utsikt över Örnsköldsviksfjärden.

– Se det som en länk mellan Varvskajen och och Arken, säger kommunens mark- och planeringschef Carina Nordström.

– Området är fortfarande outvecklat, fortsätter hon.

Få fram en ny detaljplan kan ta upp emot två år, så framåt 2018 kan det bli aktuellt med byggande. Enligt Carina Nordström har kommunen själv inga konkreta byggplaner – men det är väl möjligt att kommunala Övikshem kan bli en aktör.

Däremot säger Nordström att det finns privata aktörer som är intresserade av området.

– Vi har fått de signalerna.

Från vilka då?

– Jag vill inte namnge någon i dag.

En knäckfråga kan bli att kommunen klantade till det och 2012 misslyckades med att säga upp det tomträttsavtal (arrende) för Strandkajen 4 som Fjällrävens grundare Åke Nordin fick redan 1974.

Bolaget Strandkajen 1 AB äger nu avtalet – fram till 2024. Något förenklat kan man säga att Åke Nordins son Martin, koncernchef för Fenix Outdoor, bestämmer vad som ska ske med Strandkajen 4.

Enligt Carina Nordström har kommunen inte varit i kontakt med Martin Nordin, men till Allehanda.se har Nordin tidigare sagt att han är intresserad av en utveckling av området.

Läs också:

"Skärgårdssatsningen jätteviktig för Örnsköldsvik"

Inget skärgårdslyft för Strandkajen

Mer läsning