Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ska styra i Fjällräven Center

/

Kommunen har presenterat sina krav gentemot Modo Hockey.

För 15 miljoner kronor om året vill kommunen styra i Fjällräven Center.

Annons

Örnsköldsviks kommun har släppt ett antal utkast till de avtal som ska tecknas med Modo Hockey. Det är avtal som ska ge klubben närmare 15 miljoner kronor årligen fram till år 2023.

Läs tidigare artikel: Modo får ytterligare miljonbidrag

Men ingenting är ju helt gratis. Det finns ett antal motkrav som bland annat ska tillförsäkra kommunen istider i arenan.

– Vi gör det här för att fler föreningar ska få tillgång till Fjällräven Center. Det gläder mig att det finns en bred politisk enighet i frågan om inriktning och omfattning av de avtal som nu arbetas fram, säger Elvy Söderström (S), kommunalråd.

Med avtalen sätter kommunen även press på Modo att leverera sportsliga resultat ute på isen under den kommande tioårsperioden.

Kommunen kan nämligen omförhandla avtalen om A-laget eller Modo Dam åker ur SHL respektive Riksserien.

– Naturligtvis skulle något sådant förändra förutsättningarna fullständigt, säger Söderström.

Kommunen har två formella avtalsmotparter i det här, förutom Modo Hockey är det klubbens helägda bolag – Evenemangsarenan i Örnsköldsvik AB.

Det innebär att vissa avtal kan gå att pröva under kommunallagens paragrafer som begränsar kommuners möjlighet att rikta individuellt stöd till enskilda näringsidkare.

Med anledning att detta har kommunen tidigare undvikit att teckna avtal direkt med evenemangsbolaget. Frågan aktualiserades senast i samband med lånet för hockeymuseet – ett avtal som först var aktuellt för bolaget, men som sedan skrevs med föreningen.

– Från oppositionens sida har vi sagt att det bör tydliggöras hur de fem olika avtalen hänger ihop, vissa är ju med klubb och vissa är med bolag, säger Anna-Britta Åkerlind (C), oppositionsråd.

Men utifrån utkasten kan sägas att kommunen kommer få ett betydande inflytande över Fjällräven Center.

– Jag trodde att Modos ledning skulle vara emot att vi så att säga avlövar dem, men de har faktiskt varit väldigt positiva till det hela. Det finns bland annat en skatteteknisk dimension i detta som gör det fördelaktigt med ett utökat kommunalt inflytande, säger Åkerlind.

Avtalen kommer detaljreglera mycket i Fjällräven Center. Det handlar om allt ifrån öppettider, städning, hur Modo ska sköta spolningen av isen till saker som anställningsvillkoren för vaktmästarna och försäljning av mat och dryck.

Det handlar det om strax över 2 000 kvadratmeter som kommunen förhyr á 1 000 kronor per kvadratmeter och år. Och där kommunen bland annat ska bygga sitt Visitor Center, en modern turistbyrå.

Dessutom får kommunen rätt att genomföra sex större evenemang per år (i storleksordningen, Melodifestivalen). Genom avtalen har man redan betalt hyran för festligheterna i förskott.

Totalt får kommunen rätt att vid 16 tillfällen om året genomföra evenemang där man behöver lägga golv på isen.

– Vi tar ett större ansvar för den här typen av infrastruktur och för besöksnäringen, säger Elvy Söderström.

Mer läsning

Annons