Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kommunen ska inte leka polis"

/

Lars Näslund har rökt kalkonkött i många år.

När Örnsköldsviks kommun inspekterade hans anläggning för en månad sedan var det slut med den verksamheten.

– Jag blir så less när kommunen leker polis, säger Lars Näslund.

Annons

Den 20 december kom delegationsbeslutet från Örnsköldsviks kommun. Det är undertecknat av samhällsbyggnadsnämndens enhetschef Majlis Bergqvist, och miljöinspektörerna Minna Kraatari och Anders Lundström.

Där står att samhällsbyggnadsnämnden förbjuder Gottne höns och kalkongårdar i Österalnäs, som drivs av den moderate politikern Lars Näslund, att röka livsmedel.

– Vi sa nej till rökningen därför att anläggningen inte var klar när vi var där och gjorde inspektionen, säger Majlis Bergqvist.

Hon fortsätter:

– Men om jag har förstått saken rätt har han varit i kontakt med oss och sagt att bristerna är åtgärdade. Vi får väl se om det blir godkänt den här gången.

Lars Näslund säger att han inte gillar när kommunen leker polis.

– Jag har egentligen inga kommentarer till det. Vi har en livsmedelslagstiftning vi är skyldiga att hålla oss till. Det vi hittar måste vi hantera, är mitt svar, säger Majlis Bergqvist.

I kommunens bakgrund och skäl till beslutet om att förbjuda rökning av livsmedel hos Lars Näslund i Österalnäs står att det identifierats allvarliga brister gällande märkning och spårbarhet. Vidare att företaget, trots muntliga och skriftliga uppmaningar, inte har meddelat att man bedriver denna hantering.

På grund av det har företaget inte kunnat visa för tillsynsmyndigheten att hanteringen av livsmedel skett på säkert sätt, och därmed inte kunnat garantera att de livsmedel som släppts ut på marknaden varit säkra. På så sätt har konsumenternas hälsa äventyrats.

– Det här är en storm i ett vattenglas, anser Lars Näslund.

– Det är inte märkvärdigare än att kommunen ska komma hit i dag för att kolla på vår nya rök. Det finns en del tolkningsfrågor.

Hur har det kunnat bli så här?

– Vi hade en brand här 2009, och fram till det var det då inga problem med röken. Tydligen har det hänt något efter det, men jag vet inte vad. Det känns som en fråga om personkemi.

Hur mycket kalkonkött röker du?

– Senaste året kanske det rörde sig om 100 kilo, så det är inga mängder. Men förr om åren var vi väl uppe i 700-800 kilo. Jag har förhoppningar om att vi ska upp i de siffrorna igen.

Vad händer nu?

– I fredags provrökte vi den nya röken. Nu får vi snart ett svar på om den är godkänd.

Vad händer annars?

– Ja, om de inte godkänner det här så måste de stänga varenda rök i hela Sverige. Och när det gäller spårbarheten förstår jag inte vad som är så svårt. Här vet vi var köttet kommer ifrån, men i skolan serveras det kött till barnen som ingen vet var det kommer ifrån. Det som påstås vara lamm skulle kunna vara häst.

Vilka konsekvenser har det här fått för dig?

– Inga konsekvenser alls.

Mer läsning

Annons