Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen sålde skola och blir hyresgäst istället – får betala miljonhyra

Örnsköldsviks kommun går från ägare till hyresgäst i Arnässkolan. Nu ska förskolelelokalerna hyras för 1,65 miljoner kommande två och ett halvt år.

Annons

Kommunen kommer hyra Arnässkolan under kommande år.

I slutet av juni såldes Arnässkolan för 2,4 miljoner kronor, men enligt avtal fortsätter kommunen att bedriva förskola i lokalerna fram till årsskiftet 2018-2019.

Det handlar om totalt 370 kvadratmeter som kommer att hyras, det utrymme som de senaste åren använts som förskola. Hyran kommer vara 660 000 kronor per år, vilket innebär totalt 1,65 miljoner, plus kostnad för elförbrukning, under de två och ett halvt år som avtalet gäller.

Lokalbristen inom skola och barnomsorg har varit påtaglig de senaste åren – och Arnässkolan är inte den enda lokal som kommunen sålt men sedan måste hyra tillbaka för att täcka behoven inom förskola och skola.

På Folkets park, som såldes till Nicklas Nyberg och sedermera till Broskolans fastighetsbolag, hyr kommunen numera nedervåningen för förskola. Där finns fyra kommunala avdelningar och en avdelning som drivs av Broskolan.

Sedan i våras hyrs även lokaler på Arken tjänstecentrum, en fastighet som kommunen sålde till Arken AB för två år sedan, för vuxenutbildningen.

Utöver dessa hyrs även tillfälliga lösningar, paviljongerna Kungabacken och vid Ängetskolan. I höst kommer det även sättas upp paviljonger i Sund och Järved (den sistnämnda för skola).

Läs också: Inhyrda paviljonger löser skolornas trångboddhet – snart öppnas en till

I de centrala delarna är kommunen inne i en lokalförändring som kommer ske de kommande åren.

Skogsgatan, tidigare Platåskolan, renoveras och blir högstadieskola. Dit flyttar högstadieelever från Sörliden- och Höglandsskolan. I första hand är det paviljonger som ska byggas bort, därefter kan det handla om att flytta från andra lokaler som kommunen hyr.

- I den kommunala ekonomin är det dyrt med paviljongslösningar, men kortsiktigt kan det vara relativt billigt istället för att bygga något som sedan inte behövs på lång sikt, säger Eric Bagger som arbetar med frågor som gäller skollokaler på Örnsköldsviks kommun.

- Eftersom paviljongerna är de dyraste lösningarna, är det också de som avvecklas först. I Gullänget kommer paviljongen att ersättas av den nya förskolan och Kungabacken kan flyttas när högstadiet på Skogsgatan är klart och det frigörs ytor på Sörlidenskolan.

Vad gäller Arnässkolan sträcker sig kontraktet i nuläget till den 31 december 2018. En eventuell uppsägning måste göras senast sex månader innan, annars förlängs kontraktet automatiskt i ytterligare tre år.

Läs också: Kommunen garderar för ökat förskoletryck – öppnar nya avdelningar efter nyår

Mer läsning

Annons