Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen lovar lösa barnomsorgen

Örnsköldsvik. Örnsköldsviks kommun klarar behovet av barnomsorg genom personalförstärkningar och nya
lokaler. De som stått i kö 3-4 månader får en barnomsorgsplats från årsskiftet, säger barn- och utbildningsförvaltningens ekonomichef, Katarina Rask.

Annons

Småbarnsföräldrars skriande behov av barnomsorgsplatser redovisades i ÖA för drygt en vecka sedan. Maxtaxa inom barnomsorgen, rätt till barnomsorgsplats för barn med med nya syskon, liksom rätt till barnomsorg för arbetslösa, tros vara orsaker till kön av närmare 200 barn.
Nu säger kommunens ansvariga att de klarar lagens krav med tillämpad praxis på 3-4 månaders väntan på en förskoleplats.
Vi är skyldiga att ge barnomsorg inom rimlig tid, annars kan man anmäla oss. Hittills har vi klarat oss utan stämningar och jag har ingen ambition att vi ska få någon nu heller. Vi måste tillgodose behovet av barnomsorgsplatser och erbjuda plats på rimligt avstånd, även om det i vissa fall innebär dagmamma i stället för förskola, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Anders Kvarnström (s).

PERSONAL OCH LOKALER
Efterfrågan på platser inom barnomsorgen löses på olika sätt inom kommunens olika rektorsområden.
Själevads och Hållängets köer kortas genom att en lokal på Örnsköldsskolan, tidigare anpassad för mindre barn, görs tillgänglig. Domsjö bygger en paviljong och Gullängets kö kortas genom personalförstärkningar då lokalytorna anses tillräckliga.
I Anundsjö bedrivs en nystartad förskola i en lägenhet och i Sörliden har ansvariga omfördelat skollokaler och på så sätt skapat mer plats. Plats som också räcker till de barn som står i kö inom Alne rektorsområde.
Vi håller på att arbeta oss igenom köerna successivt. Allt är inte klart än, men vi kommer att klara av att lösa det behov av barnomsorg som finns, säger barn- och utbildningsnämnden ekonomichef Katarina Rask.

SVÅRARE PLANERA
En garanti som innebär att Örnsköldsviks kommun håller sig inom tillämpningen av lagens råmärken, även efter årsskiftet.
Ja, det gör vi, säger ekonomichef Katarina Rask.
Årsskiftet är annars en tidpunkt då en av tio kommuner uppgivit till Skolverket att de har svårt att klara detta mål på grund av anhopning av ansökningar till följd av maxtaxa och andra reformer. Ett annat skäl kan också vara att kommunerna anpassat intagningen till förskoleverksamheten med skolans terminssystem. En anpassning som inte har stöd i lagstiftningen.
Det är ju inte lätt det här, eftersom vi inte vet vad köerna beror på. Om allt beror på maxtaxan eller om det är en högre sysselsättningsgrad som ligger bakom efterfrågan, säger Katarina Rask.
Sedan är det också svårare med att planera inför årsskiftet. Det blir inte några platser över, som det blir på hösten när en grupp barn går över till skolan.

BODIL RESARE

Mer läsning

Annons