Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kometen Swift Tuttle väntas skapa många stjärnfall i Örnsköldsvik: "Kan se flera per minut"

Under helgen har planeten jorden under sin omloppsbana nått in i svansen efter kometen Swift Tuttle, vilket medför att man från många håll kommer att kunna se intensiva så kallade stjärnfall. Swift Tuttle är aktuell i Örnsköldsviksområdet där även en modell av kometen snart ska sättas upp.

Annons

Stjärnfallen är årligen förekommande i just augusti månad. Det är egentligen inga stjärnor som faller. Istället rör det som om vad som närmast kan beskrivas som rymdgrus som kometen lämnar efter sig. Fenomenet kallas för Persejderna – då det ur vårt perspektiv ser ut att ha sitt ursprung i närheten av stjärnbilden Perseus

Läs också: Folkligt och festligt när Bruksgodsets julmarknad tioårsjubilerade

– Det återkommer varje år och och kommer nu att bli som mest intensivt under natten mellan fredag och lördag. Stjärnfallen brukar bli rikliga – ibland så intesiva att man kan se flera per minut. Månen ställer ju till vissa problem. Det går visserligen att se de mest ljusintesiva fallen när den är uppe men rekommendationen är att ge sig ut efter midnatt då den gått ned och betydligt fler stjärnfall är synliga, säger Gösta Gahm professor i astronomi vid Stockholms universitet.

Kometen är aktuell i Västernorrland på mer än ett sätt, det är nämligen så att en skalenlig modell av kometen ska sättas upp på Bruksgodset i Arnäsvall strax utanför Örnsköldsvik. Det är det mycket populära astronomi- och konstprojektet Sweden Solarsystem som lagt fram förslaget till verksamhetens ägare. Något som man från Bruksgodsets sida inte var sena att nappa på.

Läs också: Bagageluckeloppis på Bruksgodset

– Idén uppkom i samband med en studentträff som vi hade på Observatioriet i Saltsjöbaden. Där var Gösta Gahm med och berättade om det här projektet. Han förklarade att det finns två modeller som skulle kunna passa i Örnsköldsvik. Vi började diskutera saken och efter ett års diskussion har vi kommit fram till att den skulle kunna stå här på Bruksgodset, säger Åke Nygren och fortsätter:

– Som det är på andra ställen där man har de här modellerna så kommer det mycket turister och skolklasser. Det är ett mycket bra tillfälle att berätta om de här grejerna. Jag skulle gärna se att vi kunde ha en årligt återkommande föreläsning också, gärna av och med Gösta Gahm.

Sweden Solarsystem är världens största astronomiska modell och utgår ifrån Stockholm – där Globen utgör en representation av Solen i skalan 1:20 000 000. Därefter följer skalenliga representationer av planeter, dvärgplaneter och kometer som är proportionerligt utspridda över Sveriges yta. Modellen är såväl nationellt som internationellt uppmärksammad och lockar inte sällan turister till de områden där modellerna finns.

– Det finns exempel på turister som följer den här astronomiska modellen genom Sverige och besöker alla de platser där planeter, kometer och dvärgplaneter finns utställda, berättar Gösta Gahm.

Mer läsning