Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köer ska kortas för barnlösa par

HÄRNÖSAND. Barnlösa par som väntat i flera år på provrörsbefruktning kanske kan få hjälp redan i år.
Hälso- och sjukvårdsdelegationen föreslår att en miljon kronor satsas för upphandling av ytterligare 50 IFV-behandlingar.

Annons

Inom Örnsköldsviks hälso- och sjukvårdsförvaltning väntar 20 par på IFV-behandling provrörsbefruktning. De som nu fått remiss till Norrlands universitetssjukhus har stått i kö sedan 1999. Trenden är lika vid landstingets två andra förvaltningar, barnlösa par har en väntetid som uppskattas till över två år.
Ledningsstaben för hälso och sjukvården har kartlagt landstingets nuvarande köer och utifrån
resultatet föreslås att ytterligare 50 IFV-behandlingar, för en miljon kronor, upphandlas utöver den produktion som redan är beställd vid NUS, Norrlands universitetssjukhus inom ramen för regionavtalet.

VILL KORTA KÖERNA
Motivet för förslaget är de långa väntetiderna som avviker från uppsatta mål för väntetider år 2002. Förslagsställarna utgår även ifrån de nationella principer som gäller för ökad tillgänglighet i vården.
Vi kommer att försöka sprida det över länet för att försöka öka på genomströmningen. I det köarbete som pågår i landstinget när det gäller operationer och behandlingar har vi sagt att vi ska ta ner alla
köer som står och väntar över ett år, det är målsättningen, säger Bo
Enheim, sektionschef vid landstingets hälsopolitiska avdelning.
Väntetider för provrörsbefruktning varierar i landet, det tycks råda längre köer i Norrland än i övriga landet. Har du någon förklaring till det?
Det kan jag inte svara på. Delvis har det varit en del störningar vid NUS, men förhoppningsvis har det rättat till sig nu så vi kan öka trycket något, säger Bo Enheim.
Hälso- och sjukvårdsdelegationen fattar beslut i ärendet idag, tisdag. Därefter påbörjas upphandlingar.

MEST FÖR PENGAR
Det sjukhus som kan erbjuda mest för pengarna får uppdraget, och det behöver nödvändigtvis inte vara just regionsjukhuset i Umeå. Barnlösa par erbjuds behandlingar utifrån individuella behov och det allmänna prisläget varierar mellan 15 000 och 20 000 vid NUS, beroende på vilka åtgärder som ska göras.
1997 utfördes behandling med IFV-teknik för ofrivillig barnlöshet vid 15 kliniker i Sverige, nio offentligt och sex privat drivna.
Klinikerna har en geografisk spridning över hela landet, vilket möjliggör behandling på rimligt avstånd från parens bostadsorter. För bara några år sedan fick barnlösa par i Västernorrland åka till Trondheim för provrörsbefruktning.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons