Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkdomar överklagas

ÖRNSKÖLDSVIK. På fredag avslutas förhandlingarna om heroinhärvan i tingsrätten. Då ska resultatet av den rätts-
psykiatriska undersökning som en 20-åriga kvinna
genomgått redovisas. En
undersökning som avgör om hon ska få vård eller fängelse.
Men sista ordet är långt ifrån sagt i det här målet. Sex av de åtta inblandade som
tidigare fått sina domar har överklagat till hovrätten.

Annons

Efter lång tids undersökning är det på fredag eftermiddag dags för den 20-åriga kvinnan från Örnsköldsvik att pånytt inställa sig i tingsrätten. Förhören är avklarade och vad som nu återstår är personalia och åklagarens respektive försvarets slutpläderingar.

VÅRD ELLER FÄNGELSE?
Inom personalia återfinns den utredning som gjorts beträffande 20-åringens psykiska hälsa.
Var hon psykiskt sjuk under den period som inköpen och försäljningen av heroinet pågick döms hon förmodligen till psykiatrisk vård. I annat fall väntar ett förhållandevis långt fängelsestraff för grovt narkotikabrott.
Hennes sambo dömdes till sex års fängelse och även om hennes brott kan anses vara likvärdigt så blir påföljden av allt att döma lindrigare. Inte minst för att hon är så ung.
Men även om tingsrätten sätter punkt för det största heroinmål som någonsin förhandlats i Örnsköldsvik är det långt i från säkert att det detta betyder den definitiva avslutningen.
Sex av de åtta som fick sin dom den 30 oktober har överklagat till hovrätten.
Däribland den 24-åriga huvudmannen, ett par från Örnsköldsvik och ett par från Sundsvall. Och dessutom den 40-åring som dömdes till fängelse i två år och 6 månader.

ÄVEN ÅKLAGAREN ÖVERKLAGAR
Någon överklagan har dock inte kommit från den 19-årige Ö-viksbo som också fungerat som en av huvudpersonerna och en 31-åring från Kramfors. 19-åringen fick minimi-straffet för grovt narkotikabrott som är två år medan 31-åringen dömdes till skyddstillsyn förenat med vård.
Ö-viksparet, en 25-årig kvinna och en 32-årig man, har överklagat sina straff om skyddstillsyn som i det första fallet ska förenas med drogavvänjande behandling och i det andra är förenat med 220 timmars samhällstjänst.
Nu har dock åklagaren Göran Kvist från Sundsvall i sin tur överklagat parets och 40-åringens domar. En så kallad anslutningsöverklagan som inte blir aktuell om de tre återkallar sin överklagan inom en vecka.
Åtminstone i 40-åringens fall yrkar Göran Kvist på ett strängare straff.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons