Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klubbat: Ö-vik får enhetlig taxa inom barnomsorgen

Från och med den första juli kommer de två nuvarande nivåerna av barnomsorgstaxa att övergå i en. Det beslutades under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige.

Annons

Från och med den första juli höjs barnomsorgstaxan.

Barn i åldern 3–5 år har rätt till gratis förskola vilket innebär att förändringen endast påverkar förskolekostnaden för barn som är 0–2 år gamla. I dagsläget finns två olika taxor för denna åldersgrupp vilka baseras på antalet timmar barnet tillbringar i förskoleverksamheten, 0–15 timmar eller 15–40 timmar. Beslutet om att införa maxtaxa innebär att de två taxorna nu övergår i en enhetlig taxa, oberoende antal timmar i förskoleverksamheten.

Intäkterna från höjningen förväntas generera 1,5 miljoner kronor på ett år och ska gå till att bibehålla kvaliteten i förskolan.

– Istället för att behöva effektivisera får vi in pengar till kommunen som vi kan använda till bland annat personal och lokaler, säger Birgith Olsson Johansson (S) ordförande i utbildningsnämnden i Örnsköldsvik.

Kritik som framförts mot förändringen är att den kan slå hårt mot ekonomiskt utsatta, men Birgith Olsson Johansson menar på att det inte är en nödvändig konsekvens och att de tittat på andra kommuner som genomfört samma förändring och där det gått bra.

För en familj med en inkomst på 15 000 kronor och en nuvarande förskoleavgift på 300 kronor innebär den höjda taxan en avgift på 450 kronor. Men för de som är ekonomiskt utsatta och påverkas av höjningen finns också andra skyddsnät förklarar Lena Gidlund, verksamhetschef på förskoleverksamheten i Örnsköldsvik.

– Det kan vara så att förändringen drabbar någon familj där en höjning på 100 kronor betyder mycket, men då finns skyddsnätet att söka ekonomiskt bistånd.

Mer läsning

Annons