Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klottret kostar ägaren tiotusentals kronor

ÖRNSKÖLDSVIK. När John Nilsson, vaktmästare på Komvux, kom till Platåskolan i fredags möttes han av ett 6 gånger 2 meter stort område med klotter på en av skolans gavlar.
– Det är nära nog omöjligt att få bort eftersom färgen trängt in i tegelväggen, säger Nilsson.

Annons

Klotter eller graffiti har länge varit ett vanligt inslag i gatubilden. Spraymålningar som kostat fastighetsägaren tio-tusentals kronor att åtgärda. Om färgen över huvud taget har gått att få bort.
Nya anmälningar
I somras fick klottrandet ny fart i Örnsköldsvik. Hos polisen låg i går fyra färska anmälningar.
En av dessa gällde Komvux där vaktmästaren John Nilsson i fredags var tillbaka på sitt jobb efter sportlovet. Och upptäckte då namnet Aaliyah målat på tegelväggen mot Backgatan. Aaliyah var en amerikansk soul-sångerska som omkom i en flygolycka.
När jag såg förödelsen böjde jag upp vildvin som fanns i närheten över målningen eftersom den inte såg riktigt färdig ut. Och hoppades därmed att de som gjort det här inte skulle avsluta sitt mästerverk. Nu är det bara en stump kvar av vildvinet. Och efter ett nytt besök är målningen färdig, säger John Nilsson.
Knacka bort teglet
Han har varit vaktmästare på skolan i över sex år. Och sällan sett något klotter. Åtminstone inte av den här omfattningen.
Jag har ännu inte hunnit kontrollera om det finns något specialmedel för att få bort färgen. Men det är knappast troligt eftersom den målats på en tegelvägg som suger åt sig som en svamp. Enda tänkbara möjligheten är att helt enkelt knacka bort eller möjligen blästra teglet.
Att detta kommer att kosta tusentals kronor är inte svårt att räkna ut. Och någon måste förstås betala den räkningen. Men knappast gärningsmännen. Om de inte mot förmodan kan avslöjas.
En fastighetsförvaltare i centrum som ÖA pratat med berättar att man sett en klar ökning sedan i somras. Han vill dock inte framträda med namn eftersom han misstänker att detta kan locka ännu fler till företagets många fastigheter.
Märkbar ökning
Förut när klottret inte var lika utbrett kunde vi försöka ta bort det efter hand. Men nu är det så mycket att vi inte hinner med.
Enligt fastighetsförvaltaren tvingas man ibland byta material på de målade områdena eftersom färgen inte går att avlägsna. Det finns även exempel där klottret finns på specialmarmor som inte går att ersätta.
Här har fastighetsägarna varit med om att satsa på Cesam och Vision 2008. Allt för att skapa ett trisamt centrum. Och så drabbas vi av detta. Det är inte utan att man tappar sugen.
Han har inte räknat ut vad klottret hittills kostat att reparera. Och vet heller inte vad den senaste tidens skadegörelse kommer att kosta.
Men det handlar om åtskilliga tusentals kronor. Så mycket är klart.
Även hos polisen har man märkt en klar ökning av anmälningar när det gäller klotter.
Det kan vara ett tecken på att det är något gäng som är i farten. Dessutom finns det säkert ett stort mörkertal, där fastighetsägare helt enkelt inte har polisanmält skadegörelsen, säger Lars-Erik Nordin hos polisen.
För polisen är det svårt att hitta klottrarna. De håller på under tider då risken för upptäckt är som minst.
Vi hoppas förstås att någon som ser vad som pågår omgående hör av sig till oss.

KJELL E HÄGGLUND

Mer läsning

Annons