Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för tusen bilar

Upphandlingen av nya fordon till landstinget och sex av länets kommuner är klar.
Allt som allt handlar det om ett tusental fordon under de kommande tre åren av fem olika bilmärken.

Annons

Det är fyra firmor som får leverera bilar till landsting och kommuner i Västernorrland. De aktuella bilmärkena som ska rulla i offentlig tjänst är Volkswagen, Renault, Volvo, Ford och Toyota.

Kontrakt med leverantörerna kan av formella skäl inte undertecknas förrän i nästa vecka. Men avtalsperioden gäller retroaktivt från 1 oktober och sträcker sig till och med september 2016, och kan sen förlängas i ytterligare ett år.

Landstinget har skött upphandlingen även för kommunerna Härnösand, Kramfors, Sollefteå, Timrå, Ånge och Örnsköldsvik. Sundsvall har valt att stå utanför.

I landstingets fall har miljöaspekten prioriterats hårt.

– Landstinget Västernorrland har som policy att enbart köra etanolbilar. Faktum är att vi är bland de bästa landstingen i landet på att använda miljövänliga fordon, förklarar Johan Böhlenius, upphandlare.

– Därför vill vi komma åt de miljövänligaste bilarna i upphandlingen. Vi har skärpt kraven på utsläpp och energi i utvärderingen, miljöförstöring genererar ökat påslag på bilarnas pris.

– Om man inte kör på etanol krävs en ansökan om avsteg från den verksamhet som berörs.

Totalt beräknas avtalet vara värt omkring 150 miljoner kronor. Om alla bilar räknas ihop – personbilar, minibussar, pick-uper och lätta lastbilar – handlar det om cirka tusen enheter som ingår i länets fordonsflotta.

Landstinget har runt 240 bilar i dag. De kommer att bli färre.

– Distriktssköterskorna kommer att gå över till kommunerna. Då följer bilarna med. Dessutom är vi allt duktigare på att åka buss och tåg, säger Johan Böhlenius.

De får leverera bilar

Följande firmor får uppdraget att förse landsting och kommuner med fordon i Västernorrland:

Berners Person & Transportbilar AB

Bilbolaget Personbilar Sundsvall AB

Carstedts Bil AB

Toyota Sweden AB

Just dessa fyra var också de enda som lämnade anbud.

Mer läsning

Annons