Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kickarna visade upp sig

/
  • Sonia Larsson och Birgitta Ricklund kickstartade kulturhuvudstadsåret med att berätta om hur de ska gå i samiska spår.
  • Kulturkartan över Ulvön är Nolaskogsarnas idé.

När Örnsköldsvik får vara med Umeå och hålla i kulturhuvudstadsåret sparar stadsträdgårdsmästaren inte på krutet.
Elisabeth Strand Hübinette vill skapa kolonilotter.
Mitt i Örnsköldsvik.

Annons

Det har sina fördelar med att inte ha för bråttom att bygga centralt. Att Östra Hamnplanen i dag inte består av just någonting spelar Strand Hübinette rakt i händerna.

För det innebär att hon kan tänka spännande tankar om den platsen inför kulturhuvudstadsåret 2014.

Eller vad sägs om stadsodlingen, som hon rubricerat sin idé?

Fast när hon talade på mingelkvällen på Örnsköldsviks museum lät det ännu mer spännande att hon vill upplåta en stor del i det mest centrala av Örnsköldsvik till kolonilotter för så kallade vanliga medborgare, föreningar och företag.

– Jag har en dröm att göra hamnplanen grön, sa Elisabeth Strand Hübinette.

– Den som vill ska kunna få hyra en bit för att kunna visa sitt Örnsköldsvik. Vi ska tillsammans visa vilka vi är och vart vi vill.

Örnsköldsvik har visserligen förlovat sig med Umeå inför kulturhuvudstadsåret, men mer än sidekick kommer man ändå aldrig att kunna kalla sig. Om man ser och lyssnar till det som presenterades i går kan det vara ganska tillräckligt.

Näst intill samtliga Kulturkickar som har beviljats kommunal hjälp var representerade, vilket innebar att minglarna fick några minuters dragning om varje projekt.

Kommunstyrelsens ordförande Elvy Söderström (S) sa att Örnsköldsvik får en kick av att supporta Umeå som kulturell huvudstad i Europa nästa år. Hon sa att kultur är detsamma som att odla livslust – och att Europa och övriga världen snart ska få klart för sig att det finns mycket livslust i Örnsköldsvik.

Ett spännande projekt orienteringsklubben Nolaskogsarna har tagit fram. Med hjälp av deras kulturkarta över Ulvön kommer besökare i sommar att lätt hitta till åtta utvalda, sevärda platser på ön.

Ulf Eklund, Ulvö Kapellag, drog tankarna om ytterligare en sak som rör Ulvön.

– Efter sommaren lyckade Ulvö Classic på sjön kommer vi att köra en Ulvö Winther Classic på den rink vi håller på att bygga ute på ön. Det är inte bara under några sommarmånader det ska vara världsklass på vår skärgård.

Dan Vähä, som sitter i ledningsgruppen för 2014, berättade att huvudinvigningen kommer att ske den 1 februari nästa år – och då blir det späckat med aktiviteter i tre dygn.

– Viktigt att Umeå gör det här bra, vi får ingen fler chans att visa upp oss.

Kulturkickar är vi allihopa

I Örnsköldsvik har föreningar, grupper och fria aktörer kunnat söka kommunalt stöd genom Kulturkicken för att utveckla sina kulturella idéer inför nästa år.

Kulturkicken har under 2013 delats ut till 16 projekt. I går kunde de som fått stöd genom Kulturkicken presentera sina projekt. Följande projekt var representerade på Örnsköldsviks Museum.

* Julkörverksamhet i Mellansel – Mellansels Projektkör/körsamverkan över gränserna i fredens tecken.

* Nota Bene Körprojekt.

* Ballongfestival – Ulvö Kapellag.

* Artedis livsväg i ord, musik och konst – Anundsjö Hembygdsförening.

* Kulturbussen – BLT-bygden.

* Kulturradion – Radio Nolaskogs.

* Kulturkarta Ulvön – OK Nolaskogsarna.

* Marklund med våra ögon – Örnsköldsviks konstnärsklubb, Öppen scen – ABF, Gnistan.

* Stadsodling på Hamnplan – Örnsköldsviks kommun.

* Levande historia i Brynge – Brynge Kulturförening.

* Ulvö Winther Classic – Ulvö Hockey.

* Vinterfestivalen – FV alpina och FV backe.

* Samisk matkultur.

* Folksamling vid Kerstins Udde.

Mer läsning

Annons