Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaxiga formgivare som har gott om idéer

HUSUM. Att etablera ett företag som sysslar med exklusiv formgivning och design har inte varit lätt. Men nu börjar det lossna för Åke Kassman och Peter Eriksson som äger och driver Plus 4 Design i Husum. Deras produkter ”Mimers kollektion” saluförs i SAS taxfree-butiker på Arlanda och Kastrup. Fler flygbolag är intresserade.

Annons

De två kompanjonerna började på hobbybasis designa egna produkter vid sidan av sina ordinarie jobb i Husums fabriker för sju år sedan. Hyrde sedermera en lokal i Kasa och 1997 inregistrerade de sitt företag, Plus 4 Design. Två år senare hoppade de av sina civila jobb för att ge sig designandet och skapandet i våld på heltid.
Numera håller de till i Husum i det som en gång i tiden var Fredrik Kassmans (Åkes pappa) konstnärsatelje.
När de startade företaget för fyra år sedan hade Åke Kassman, som är utbildad verktygsmakare, jobbat i drygt 25 år i Husums fabriker.
Jag är nog en av de få som tackat nej till den traditionella guldklockan för lång och trogen tjänst.
Peter Eriksson, som ursprungligen kommer från Gävle, träffade sin blivande fru med rötter från Husum. Det ledde till att han tog en paus från studierna vid Konstfack i Stockholm och började arbeta på Husums fabriker.

HAR SAMMA TANKESÄTT
Genom våra fruar lärde vi känna varandra och upptäckte att vi hade samma tankesätt och samma utgångspunkter när det gällde formgivning och design, säger Peter Eriksson.
Att göra parafraser på sådant som andra redan gjort är inte vår grej. Vi vill skapa nytto- och presentföremål som dels är funktionella, dels är sköna objekt för ögat.
De satsar på K-märkta produkter och då står K för kreativitet, kunskap, kvalitet och känsla. Deras design är enkel, stram och tidlös och produkterna hittills har tillverkats i trä, aluminium och rostfritt stål.
Ska man synas i konkurrensen måste man ha ett kaxigt men ändå funktionellt formspråk, säger Peter Eriksson.

MAGERT UTBYTE
Det har inte varit lätt att få något kommunalt gensvar för de två formgivarnas företagsidé. Kontakterna med näringslivskontoret har varit många - men utbytet magert.
Här ska man endera ägna sig åt processindustri eller också göra stora, tunga maskiner. Vi hamnar mellan alla stolar som finns, konstaterar Åke Kassman och Peter Eriksson.
Stor hjälp och bra stöd har de dock haft av två lokala företagare nämligen Yngve Bia, Generation Group och Thord Gustavsson, Thordab.
Yngve Bia har hjälpt oss med sina kontakter i flygbranschen och Thord Gustavsson har trott på våra idéer. Hans företag Thordab tillverkar flera av våra produkter, berättar Peter.

HAR BÖRJAT LOSSNA
Efter några tunga år har det nu börjat lossna. Tack vare kontakter med Martin Moodie och tidskriften Duty-Free International har de nu lyckats komma in med sin serie Mimers kollektion på Arlanda och Kastrup.
Där finns nu, i eleganta presentförpackningar, deras spermieformade äggkoppar, blommor i rostfritt stål, snapsglas i specialformar och tomtegubbe med överraskande innehåll.
Deras prylar är inte billiga - i stället satsar de båda kompanjonerna på hög kvalitet och finish och det där lilla extra i designen. Förhandlingar pågår även med andra flygbolag som visat intresse för exklusiva presenter.
Det är en sak att leka fram grejer. Marknadsföringen är sju resor värre, säger Peter.
Ett vinställ för kartongviner som fått namnet bag-in-box är också en innovation av Husum-kompanjonerna. Det finns nu att köpa på landets alla systembolag. I det kan man placera in vinboxarna, som numera står för nästan en fjärdedel av Systembolagets vinförsäljning. Konstruktionen fick av DN betyget en enkel och fiffig konstruktion som skulle kunna vara gjord i Småland, men som är uttänkt av ett presentföretag i Husum, norr om Örnsköldsvik.
Det här är livet, säger de båda kompanjonerna. Och vi har fortfarande gott om idéer.
Fotnot:
Mimer var i den nordiska mytologin den klokaste bland män. Han blev sedermera halshuggen men Oden lyckades bevara livet i Mimers huvud som sedan låg i en brunn under en av Yggdrasils rötter. Vattnet i Mimers brunn gav vishet och Oden pantsatte sitt ena öga i det för att få del av Mimers visdom. Mimer var också juveleraren som skapade ädla smycken åt de andra asagudarna.

PEHR-AXEL SUNDBOM

Mer läsning

Annons