Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärrsjös Zeb Macahan – och kronhjortarna

/

Reinhold Sjökvist gav upp livet som mjölkbonde.
I stället valde han att satsa på jaktturism.
– Det har jag aldrig ångrat, säger Kärrsjöbon, som har både kronhjortar och mufflonfår in på husknuten.

Annons

Reinhold Sjökvist är född och uppvuxen i Västra Kärrsjö, i princip på andra sidan sjön från Kärrsjö sett. I stället för att gå i föräldrarnas fotspår valde han i stället att röra på sig.

– Jag har jobbat och bott i bland annat Södertälje och Alingsås, säger han.

När föräldrarna blev pensionärer flyttade han hem igen och tog över jordbruket – inklusive 40 mjölkkor och en hel del skog. Ett slit som han till slut ledsnade på.

– Jag var inte ledig en minut, säger han och påpekar att jakt och fiske ligger varmt om hjärtat – och att det därför var låg nära till att starta ett företag riktat mot jakt och turism.

För sex år sedan startade han företaget Slir Deer. Numer tar han emot de som vill komma till Kärrsjö för jakt av kronhjort i ett jakthägn på 50 hektar och han tillgodoser konferensmöjligheter, boende och mat.

Djuren finns i en stor inhägnad, där de går fritt och förser sig av det naturen har att bjuda på. Den här dagen bjuder han dessutom på färsk potatis, som han skyfflar ut från en släpvagn.

– Tjenare, säger han till den första kronhjorten som dyker upp på bara några meters avstånd.

Sedan springer djuren runt och mumsar i sig av delikatesserna. I alla fall de flesta som inte störs av "Kungen", ledaren i flocken.

– Det är han som har befälet här. Han är grann som f-n och har slagits med nummer två. Därför har han satt sig i respekt, säger Reinhold Sjökvist.

Det har även hänt att ett par kronhjortar råkat så i luven på varandra att bråket har slutet med döden.

– Det var två som slogs och en sexåring dog, säger han och påpekar att förlorarens 7,2 kilo tunga krona numer pryder en vägg i jaktstugan.

Annars är det lugnt och fredligt innanför stängslet – och Reinhold Sjökvist säger att det förstås beror på att just "Kungen" är nummer ett i flocken.

Reinhold Sjökvist berättar att han har ett par uppdrag i höst. Det handlar om jägare från Sundsvall och södra Sverige.

– De stannar i några dagar, säger han.

Reinhold Sjökvist blir pensionär nästa år, men säger att han nog ska fortsätta med jaktturismen några år till.

– Jag har planer på att utöka med änder och även plantera in kräftor. Men skriv för tusan inte att det handlar om signalkräftor. Då blir det ett jädra liv.

– Skriv i stället att det är mycket byråkrati med strandskydd hit och strandskydd dit, säger han och tillägger att allt tar sådan tid med papper som kommun, länsstyrelse och polis ska besluta om.

Till sist ställer jag en inte helt bekväm fråga: finns de inte de som tycker att det är osportsligt att ha djur i ett hägn och sedan skjuta dem?

– Om det inte är vana och utbildade jägare kommer de inte in här. Dessutom har djuren bra syn och hörsel. Det är inte bara att gå in och knäppa dem. Det skjuts inte rubb och stubb, säger han.

Får den jaktintresserade mannen lite tid över tar han gärna en sväng med sin motorcykel – eller tittar på filmen "Grabben i graven bredvid".

– Jag läser inte mycket, men den boken har jag på nattduksbordet. Filmen har jag sett ett antal gånger. Jag känner igen mig lite grann där, säger han och skrattar.

Sammantaget är det mycket tid och pengar som lagts ned vid gården i Västra Kärrsjö.

– Om några år får någon annan ta över. Själv flyttar jag nog in i jaktstugan och köper en lägenhet i stan. Jag tycker om att gå på hockey. Det ser man bättre på plats än via tv:n, säger företagaren, som emellanåt beskrivs som Kärrsjös svar på cowboyhjälten Zeb Macahan.

Mer läsning

Annons