Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kanonpengar” ska korta köerna

ÖRNSKÖLDSVIK. I år ska patienter som väntat med än 12 månader opereras vid Örnsköldsviks sjukhus. Det framgår av ett avtal som slutits mellan förvaltningen och ledningsstaben för hälso- och sjukvården i landstinget.
Väntetiden till specialistmottagning, operation och
behandling ska år 2004 vara högst tre månader.

Annons

Målet för år 2002 är att operera de patienter som väntat mer än 12
månader. Det innebär i praktiken att Örnsköldsviks sjukhus skrivit avtal om att utföra 210 operationer inom olika specialiteter utöver basproduktionen det antal operationer som respektive specialitet normalt hinner på ett år.
Sjukhusdirektör Jan Sundqvist medger att målen är tuffa men ur
patientperspektiv är ambitionen att
efterleva avtalet, vilket innebär
extrapengar om sju miljoner kronor för att verkställa föresatserna.
Om vi fullgör alla åtaganden handlar det om sju miljoner år 2002, vilket motsvarar befolkningsandelen. Det här en beräkning från landstingsledningen som vi ska hinna utföra utöver basproduktionen för att jobba oss mot målet att minska väntetiderna, säger Jan Sundqvist.

ORTOPEDEN SKA I ÅR HINNA MED
totalt 69 knäledsoperationer vilket är 25 operationer fler jämfört med förra året. 108 höftledsoperationer ska hinnas med vilket är en utökning med 20 operationer.
Pengar öppnar vårdplatser
När det gäller prostataförstoring så klarar vi det. När det gäller höft- och knäledsplastiker så har vi utökat antalet vårdplatser och vi har rekryterat två ortopeder. När det gäller gråstarssoperationer så går vi ut och upphandlar, säger Jan Sundqvist.
På grund av den ansträngda ekonomin har antalet vårdplatser minskats det senaste året vilket skapat köer och väntetider. Nu får sjukhuset pengar och det ska göra vården tillgängligare.
Vi får extra ersättning för de här beställningarna och då kan vi samtidigt öppna vårdplatser. Vi kommer att köra 23 platser på ortopedavdelningen och vi har haft 14 platser igång sedan våren 2000, säger Jan Sundqvist.
Ögonklinikens beställning utförs utifrån sina förutsättningar. Kliniken beräknas klara 250 gråstarrsoperationer i år men ska hinna med ytterliga 150 operationer. Operationer sker polikliniskt vilket innebär att patienter går hem samma dag.
Vi upphandlar och det kan bli som förra gången att någon kommer hit och opererar på vår avdelning
eller att våra patienter åker någon annanstans, säger Jan Sundqvist.

160 VECKORS VÄNTAN
Väntetiderna till ett första planerat läkarbesök vid sjukhuset mottagningar varierar. Örnsköldsviks sjukhus har idag länets längsta väntetider motsvarande 160 veckor till allmän kirurgi, Sollefteå har 45 veckor, Härnösand 20 och Sundsvall 12 veckor.
Till mottagningen för allmän
kirurgi är vi ute och letar tillskott på kirurger, på direkten skulle vi kunna anställa två. Nu får vi en ersättning för att nedbringa väntetiderna för ett första mottagningsbesök och det betyder att vi kan använda pengarna till att förstärka på doktorsidan,
säger Jan Sundqvist.
Landstinget Västernorrland får 34 miljoner för vart och ett av åren 2002-2004 efter en överenskommelse mellan Landstingsförbundet och Socialdepartementet. Pengarna har omfördelats från försvaret kanonpengarna för att förbättra tillgängligheten i vården.

EVA GIDLUND

Mer läsning

Annons