Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källström vill se fler byggkranar

/
  • Emil Källström, riksdagsledamot för Centern från Örnsköldsvik, har en rad förslag för att öka byggandet i Västernorrland.

Riksdagsledamot Emil Källström (C) anser att det byggs för litet i Västernorrland och föreslår bland annat en lättnad av strandskyddet.
– Det skulle ge en byggboom, säger han.

Annons

Emil Källström har av riksdagens utredningstjänst beställt en utredning som visar att länet med 0,19 bygglov för nybyggnationer per 1 000 invånare ligger lägst bland skogslänen, det vill säga Norrland plus Dalarna och Värmland. Riket ligger på 0,32 och grannlänet Jämtland på 0,74.

Några anledningar till det låga byggandet han pekar ut är: höga produktionskostnader, svårt för privatpersoner att finansiera nybyggnation på grund av bolånetaket och svårt att få bygga i attraktiva lägen.

Kramfors är den kommun i Västernorrland som beviljar flest. För antal bygglov, inte bara nybyggnationer, per 1 000 invånare ger Kramfors 9,7 mot rikets 10,0. Sollefteå och Sundsvall beviljar 5,6, Härnösand 7,0 och Örnsköldsvik 6,7.

– För Kramfors är det en effekt av utvecklingen i Höga kusten, med många fritidshus som blir bostadshus, säger Emil Källström.

Emil Källström lanserar en rad förslag för att underlätta byggandet i länet, som han menar också har stark koppling mot skapande av nya jobb och utveckling. Det handlar bland annat om förenklade regelverk, förändringar i skattesystemet och att ge bättre förutsättningar för industriellt byggande.

Och att luckra upp strandskyddet för att göra det enklare att bygga längs stränderna i vårt relativt sett glesbefolkade områden.

– Det är det kraftfullaste åtgärden som skulle kunna ge en byggboom, folk vill bo strandnära.

Frågan om strandskyddet är dock inte okontroversiell.

– Blir det maktskifte i höst kommer det inte ske någon ändring. De rödgröna, framför allt Miljöpartiet, är klart emot en uppluckring.

Tillgång till bredband och mobiltäckning och liknande vid nya, strandnära byggnationer är också en viktig faktor, anser C.

Mer läsning

Annons