Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källström (C) vill satsa ytterligare en miljard på bredband: "Jag lider med fiberföreningarna"

Nu har även Emil Källström (C) reagerat på att ett antal fiberföreningar i Örnsköldsvik nekats bidrag av länsstyrelsen. "Jag lider med föreningarna", säger han – och påpekar att hans riksdagsparti i sin budget vill att staten skjuter till ytterligare en miljard kronor till bredbandsutbyggnad.

Annons

Emil Källström (C) och hans parti vill att staten satsar ytterligare en miljard på bredbandsutbyggnad.

Emil Källström är, förutom ledamot i Örnsköldsviks kommunfullmäktige, även riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson för Centerpartiet.

Han har reagerat på att fiberföreningar i Örnsköldsvik nekats bidrag till fiberdragning av länsstyrelsen.

– Jag lider med föreningarna. Det handlar om ideella krafter som arbetar hårt för framtidens infrastruktur, men som mötts av kalla handen, säger han.

Centerpartiets gruppledare i fullmäktige, Anna-Lena Lindberg, har tidigare konstaterat att det som skett – att vissa fiberföreningar i kommunen utestängs från möjlighet att få bidrag – var precis det partiet oroade sig för, när beslutet om en kommunal mångmiljonsatsning på bredband/fiber gjordes.

I grunden handlar det också om att det helt enkelt finns för lite statliga pengar. Det som hittills kommit Västernorrland till del räcker till någonstans kring en fjärdedel av totalkostnaderna för att 90 procent av länets medborgare ska ha fiber 2020.

– Hur man än vänder och vrider på det ligger problemet där. Det finns för lite pengar och då är det alltid någon som hamnar på fel sida. Därför måste vi, staten, öka anslagen för bredbandsutbyggnad, säger Emil Källström.

Han konstaterar att i Centerpartiets budgetförslag, som han själv presenterat, finns ett förslag om en ökning med en miljard av anslagen till bredbandsutbyggnad.

– Det är vi hittills ensamma om, men jag hoppas att statsminister Stefan Löfvén prioriterar detta i hösten statsbudget.

– Det är bara genom mer pengar fler föreningar kan få chansen, och det här är för viktigt för att dröja till efter nästa val.

Mer läsning

Annons