Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julklappsverkstad för upplevelser

Örnsköldsvik. Kasta ut mamma från 3000 meters höjd i en fallskärm. Skicka farfar tillbaka till medeltiden. Låt dina vänner skjuta varandra med laserpistol.
Glöm grytlapparna, slipsen och tv-spelet – årets julklapp är en extraordinär upplevelse.

Annons

I Västernorrland har en helt ny sorts presentbutik slagit upp portarna lagom till julhandeln. Den ligger på Internet, och har startats av bland andra Magnus Vikström från Örnsköldsvik.

PRYLSTOPP
Vi erbjuder ett alternativ till att ge bort prylar i present - folk har alldeles för mycket prylar som står och samlar damm. Och vad köper man till en som fyller 50 år och har allt?
Hos presentmakarna.com kan man köpa presentkort på allehanda slags upplevelser, runt om i hela länet.
Ridning på islandshästar i Västanå, fallskärmshoppning i Sundsvall, teatersupé med skådisarna på teatern i Härnösand, medeltidskryssning vid Styresholm, en gourmetafton där man själv lagar maten tillsammans med kocken i Älandsbro... Till och med en romantisk middag för två i Höga kusten. Men partner får man fixa själv. Än så länge.

SISTA-MINUTEN-KLAPP
Presentmakarna har i dagsläget drygt 20 leverantörer, och fler är på gång.
Vi har bara skrapat på ytan än så länge, vi strävar mot ett komplett utbud.
Själva inköpet är enkelt:
Man går in och söker presenter inom olika kategorier som Spa och njutning och Utmaningar och äventyr.
När presenten är vald utformar man själv presentkortet med mottagarens namn och personlig text. Sedan skriver man ut det direkt på datorn.
Det är den perfekta sista-minuten-presenten. Du kan till och med skriva ut ett presentkort på själva julafton, om du kommer på att det är någon du har glömt, tipsar Magnus Vikström.
Betalningen sker via faktura eller girobetalning
Många är tveksamma till att handla på Internet av säkerhetsskäl. Men vi tar inte kontokortsnumret, utan går via giro och faktura. Det är säkrare så.
Om mottagaren mot all förmodan inte vill ha den skänkta upplevelsen, fås alla pengar tillbaka inom två veckor. Fem år efter köpet fås 80 procent av pengarna tillbaka.

VÄRLDSNYHET
Magnus Vikström kommer från Örnsköldsvik men är numera Härnösandsbo, precis som kompanjonerna Joakim Byström och Sara Boström. Magnus är ny i turistmbranschen men har arbetat med webprojekt tidigare. Han har skött utvecklingen av sidan, marknadsföring och kundskontakter.
Idén föddes för ett år sedan då Sara ville köpa en äventyrlig present men tyckte att det var svårt att hitta.
Det måste vi ordna, tänkte vi. Vi vill vara en slags upplevelseguide, samla utbudet av äventyr så att folk lättare hittar dem. Och så vill vi hjälpa små turistföretag att marknadsföra sig.
Konceptet är helt nytt Magnus Vikström och hans partners känner inte till något liknande varken i Sverige eller utomlands.
Besökarantalet på sidan börjar nu närma sig 2000, och bara i helgen såldes ett tiotal presentkort, vilket han är nöjd med. Projektet har fått ett positivt bemötande, flera företag har ringt upp och vill vara med.
Företagen betalar en summa pengar för att annonsera sina upplevelser hos presentmakarna, som också tar en viss provision på varje presentkort.
Magnus Vikström har investerat mycket tid i presentmakarna och tagit ut en minimal lön.
Det har varit mycket jobb, vi har kört hårt. Men det har varit väldigt kul med alla positiva reaktioner. Visst har jag investerat mycket tid. Det går inte ens att räkna. Men man lär sig så otroligt mycket... det är det man får tänka på.
Presentmakarna satsar på att skapa sig en marknad i länet och utvärderar projektet efter jul. Går allt bra satsar de kanske nationellt.
Efter en intensiv höst med mycket arbete önskar sig Magnus en avkopplande julklapp.
Ett fallskärmshopp, med påföljande spa-dag. AMANDA TERMÉN

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons