Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julhandeln slår nytt rekord – igen

Örnsköldsvik. Årets jul-
handel förväntas överträffa fjolårets. Handelns utredningsinstitut, HUI, spår nytt konsumtionsrekord för december. En månad där julhandeln i år beräknas omsätta 40,2 miljarder.

Annons

Håller prognosen om 40,2 miljarder överträffar årets julhandel fjolårets med 3-4 procent. Jämfört med övriga månaders genomsnittliga försäljning uppgår mervärdet till 11, 3 miljarder vilket i klartext innebär att varje hushåll spenderar närmare 3000 kronor mer på shopping under december månad jämfört med årets övriga, och ett nytt rekord är att vänta.
Det blir det garanterat. Hur stort rekord är däremot svårare att sia om, det finns ingenting som talar för att det inte skulle bli det, säger Carl Eckerdal vid Handelns utredningsinstitut, HUI.
Ekonomisk kris, lågkonjunktur och varsel med efterföljande arbetslöshet ser enligt HUI inte ut att påverka konsumtionen i negativ riktning. Återigen beräknas svenska folket handla julklappar som aldrig förr.
De som drabbats av varsel eller arbetslöshet är ju inga som hoppar i taket av glädje och konsumerar till sista droppen. Men fortfarande är vi med den här konjunkturavmattningen långt ifrån lågkonjunkturen i mitten av 90-talet. Så länge situationen fortsätter att vara gynnsam, och hoten om varsel och arbetslöshet inte drabbat en stor del av oss, kommer konsumtionen att fortsätta utvecklas, säger Carl Eckerdal.

GLAS OCH VERKTYG
Bland Örnsköldsviks handlare märks också förväntan på årets julhandel.
Det är klart att man alltid vill att folk ska köpa, men julhandeln är igång och jag tror att det finns lite mera köplust bland folk. Folk är mer positiva, säger Knut Sehlins vd Marie Sehlin Söderlind, som lagt märke till att tv:s gör-det-själv-program ökat efterfrågan på verktyg och ekmaskiner.
Duka-butikens ägare, Jan Persvret, har samma önskemål, att få sälja och sälja det han tagit hem inför julen.
Man har väl alltid höga förväntningar och hoppas att det ska gå bättre än i fjol, julhandeln är 25-30 procent av årsomsättningen. Då gäller det att man inte köpt in för stora lager, även om många av våra varor inte är säsongsbundna.
Det är heller inte de säsongsbundna tomtarna som säljer bäst till jul utan porslin, glas och samlarserier.
Nu är det Lasse Åberg-grejer som gäller. Framför allt ölglas och tavlor. Höganäs stengods är en också en stor grej, men den säljer bra hela året. Samlarserier säljer vi också mycket av, vinglas och tallrikar, säger Jan Persvret.
Leksakshandlare hoppas på att de hittat rätt leksak i år och att den finns i lager i tillräcklig omfattning. Datoriserade spel i olika former säljer bra, men Dick Norell, ägare till City Lek vet av tidigare erfarenhet att traditionella sällskapsspel och pussel också säljer mer än vanligt.

SPEL OCH SMYCKEN
Sällskapsspel och pussel säljer bra till jul, men i år har vi också skällande och gnyende marionetthundar som vi säljer mycket av. Just nu är det ganska tufft att hinna med hälften av vad vi gör på hela året inom lite mer än en månad. Julhandeln står för cirka 50 procent.
Men kulmen är inte nådd för de flesta branscher. Ägaren till Smycka Guldsmederna, Lars-Börje Nilsson, inväntar sista veckan före jul.
Sista veckan står nog för mer än 75 procent av december månads försäljning, herrarna är ju alltid sent ute när det gäller julklappar. Numera är det också en väldig spridning vad gäller modeller så det gäller att ha ett brett sortiment, men jag har svårt att i dagsläget säga hur det ska gå, det är helt och hållet avhängit den sista veckan.


BODIL RESARE

Mer läsning

Annons