Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julångest finns hos barn

Skratt, glädje och förväntan inför julen finns hos de flesta barn, men långt ifrån alla. Hos alltför många är julhelgen i stället förknippad med ångest och rädsla.

Annons

Uppskattningsvis lever 385 000 barn, det vill säga runt 20 procent mellan 1-17 år, i Sverige med missbrukande föräldrar, de barnen är en grupp som ofta förknippar storhelger med ångest.

– Det är inte fler barn som hör av sig under julhelgen utan ungefär lika många som andra dagar, däremot berättar de om lite andra saker, säger Karin Johansson, utredare och legitimerad psykolog vid BRIS.

BRIS får lyssna på många historier om vuxna som blivit för fulla under julen.

– För de barn som redan lever i en utsatt miljö, med missbrukande föräldrar, blir det värre. Men sen finns den grupp där föräldrarna inte är missbrukare men under julen så dricker de mycket.

– Ofta berättar de barn som hör av sig om att det inte blir den skimrande julen de drömt om, i stället händer det dem saker som bråk, våld, övergrepp eller andra saker med bristande respekt och omsorg.

Ett annat problem som aktualiseras under storhelger som jul är det om skilda föräldrar. Av de barn som kontaktade BRIS förra året tog var femte barn upp tankar och problem som uppstått därför att föräldrarna skiljt sig. Berättelserna visar att även ganska konfliktfria skilsmässor väcker mycket känslor, tankar och frågor hos barnen.

– Barn vill ofta fira med båda föräldrarna, ofta kan det vara så att vem de än firar hos så längtar de till den andra.

– Barn tar på sig så mycket ansvar, mer än man tror, så om de vet att någon av föräldrarna sitter ensam så kan det ge barnen skuldkänslor.

Karin Johansson berättar utifrån vad de får höra på BRIS att barn önskar att de inte behöver vara budbärare åt de vuxna. Svårast blir det förstås när skilsmässan blir en stor konflikt och de vuxna börjar slåss om vårdnaden. Att höra sina föräldrar bråka om barnen upplever de flesta barn som det allra värsta kring en skilsmässa.

Ångesten hos barn över jul kan även komma för att de vet att de på grund av familjens ekonomi inte kommer att få de där dyra presenterna som alla andra kompisar får. Det kan till och med leda till att barn har mindre umgänge med vänner, samt att de i något högre utsträckning är mobbade. Skillnaderna är dock inte stora och det är inte självklart en fråga om orsakssamband. Ekonomisk utsatthet drabbar särskilt hårt barn till ensamstående föräldrar eller barn till föräldrar där båda är utrikes födda, visar en rapport från Socialstyrelsen.

Mer läsning

Annons