Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben finns - i särskilda yrken

/
  • Per Renström, vid arbetsförmedlingen berättar att det är upp och ner bland företagen i kommunen.

54 jobb finns att söka i Örnsköldsviks kommun visar arbetsförmedlingens platsbank.
Flest jobb finns inom handel, industri och via olika bemanningsföretag.

Annons

Arbetsmarknaden i Örnsköldsvik dämpas just nu. Det enligt Per Renström, som är chef på arbetsförmedlingen i Örnsköldsvik.

– Det vi kan se är att vissa företag går som tåget, medan vissa har det kärvare. Det senaste året har fler företag än tidigare gått bättre, säger Per Renström.

Framtiden är varken ljus eller mörk - utan arbetsmarknaden i Örnsköldsvik tuffar på i ungefär samma takt som tidigare. För arbetslösa är det alltså svårare att få jobb nu, än när det är högkonjunktur.

– Det gäller att försöka vidga sina vyer mer än man tänkt från början. Kanske fundera kring andra branscher också. Vill man ha jobb inom byggbranschen, kan man kan fundera på handel också, säger Per Renström.

Det finns också branscher där det är en större efterfrågan på arbetskraft. Exempelvis inom vården och i vissa läraryrken.

– Inom läraryrket finns det allt jobb inom vissa ämnen. Lärare på yrkesgymnasium är det brist på kompetens, säger Renström.

Pensionsavgångar de kommande åren betyder att det kommer bli en större efterfrågan på kompetens, till exempel inom industrin. I sommar var Örnsköldsvik den kommun i Västernorrland med den lägsta arbetslösheten för ungdomar.

– 8,9 procent hade vi då vilket visar att många ungdomar sögs upp i sommarrekryteringen, säger Renström.

1413 personer är öppet arbetslösa i Örnsköldsvik den här veckan vilket ligger i paritet med samma vecka förra året. Den totala delen av antalet arbetslösa ligger på 4 582 personer vilket också är i paritet med förra året.

Antalet arbetslösa under 25 är i Örnsköldsvik är 974 personer, färre än förra året.

– Kring 250 av dem saknar ett fullständigt gymnasiebetyg, och därför försöker vi påtala vikten av en gymnasieutbildning. Det går att skaffa kompetens på olika sätt, till exempel genom folkhögskola.

Många arbetsgivare kräver i dag, till skillnad från förr, en gymnasieutbildning med fullständigt gymnasiebetyg.

– Det är väldigt viktigt med en utbildning.

Mer läsning

Annons