Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO-anmäler skatteverket

Ett par i Örnsköldsvik har haft det minst sagt struligt med Skatteverket när det gäller rot-avdrag. Nu har de anmält skatteverket för deras handläggning till justitieombudsmannen, JO.

Annons

JO granskar myndigheterna så att de arbetar efter de lagar och regler som gäller. Till JO har nu ett par boende i Örnsköldsvik vänt sig med en anmälan mot skatteverket.

Det hela började med att paret köpte en bostad våren 2011, ett gammalt hus från slutet av 1800-talet. Det hade alltid varit bostadshus men även under de senaste cirka 40 åren innehållit en kyrklokal. Paret renoverade och byggde om huset så det skulle passa dem som bostadshus. För detta önskade de självklart utnyttja rot-avdraget.

Huset klassades som "ecklesiastikbyggnad" när de köpte det vilket de ville få ändrat till bostadshus. Skatteverkets regler gjorde att det tog lång tid att ändra och inte förrän sommaren 2012 blev det klart. Eftersom det tog lång tid så fick paret avslag på sin ansökan av rot-avdrag. Huset ansågs inte vara ett bostadshus utan en nybyggnation.

Paret talade med flera på skatteverket och insåg att de inte skulle få något rot-avdrag. Därför betalade de företaget som utfört arbetet den summa motsvarande skattereduktionen, nära 100 000 kronor.

I början av året 2012 fick de veta att det fanns en möjlighet för rot-avdrag för dem av en annan handläggare på skatteverket. Först blev de beviljade, muntligen, sedan fick de veta att de först måste begära en omprövning av det tidigare beslutet. I maj 2012 beviljades de så rot-avdrag för sin husrenovering. Allt frid och fröjd? Nej.

Pengarna betalade skatteverket till företaget som utförde renoveringen, som i sin tur skulle ge dem tillbaka till paret. Det var bara det att företaget hade gått i konkurs, utan att paret, eller skatteverket heller verkar det som, visste om det. När paret inte fick några pengar undersökte de var de tagit vägen. Konkursboets advokat meddelade att de gått till företagets skatteskulder.

Nu ville paret att skatteverket skulle betala ut rot-avdraget till dem i stället. Men där blev det stopp, och de fick nytt beslut på att inte beviljas rot-avdrag. Paret bad om omprövning men skatteverket höll fast vid sitt beslut. Man kan nämligen inte betala ut en skattereduktion till en privatperson.

Paret gav inte upp utan gick med sitt ärende till förvaltningsrätten, som i sin dom från mars i år avvisade yrkandet på ersättning, eftersom de ansåg att skatteverkets handläggning var bristande.

Paret begärde skadestånd från skatteverket i april i år, men ärendet har ännu inte blivit prövat. Nu anmäler paret alltså skatteverket till JO med kritik på flera punkter; dels att de fått fel information och fel beslut angående rot-avdrag, dels vill de ha beslutet om rot-avdrag i maj 2012 granskat. De framför också kritik mot att skatteverket inte har journalfört flera av deras telefonsamtal, och att det har tagit en orimligt lång tid med prövningen av ansökan om skadestånd. "Vår mardröm tar aldrig slut", skriver paret i sin anmälan till JO.

Mer läsning

Annons