Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jazzande ungdomar från Örnsköldsvik åker till Japan: "Hoppas på ett bra samarbete"

Sex ungdomar i åldrarna 11-14 ska på torsdag åka till Sapporo i Japan. Anledningen är att spela jazz och förhoppningen är ett musikaliskt utbyte över landsgränser.

Annons

– Jag hoppas de får med sig hem en god känsla för musik. Och att de blir taggade på att fortsätta spela, säger Kenneth Grönfelt, musikpedagog på Kulturskolan i Örnsköldsvik.

Det började med ett koncept. Norrmannen och musikern Odd André presenterade en teknik för att lära ut musik till barn och ungdomar, med inriktning på jazz.

– Han arbetade först med artonåringar, men började sen jobba med yngre och yngre elever, ända ner till sexåringar, som fick prova spela musik på ett kontrollerat sätt. Det visade sig fungera jättebra.

Musikpedagogerna Kenneth Grönfelt och Karl Sjöström leder musikprojektet på Kulturskolan.

Det var efter ett besök i Stockholm som Kenneth Grönfelt fick idén att ta konceptet till Örnsköldsvik. Fredrik Norén, jazzpedagog på Scenkonstbolaget i Sundsvall, hade tagit Odd André till Kungliga Musikhögskolan för att hålla i en föreläsning.

– Så jag gick till Fredrik efteråt och sa att om det här kommer till Sverige så skulle jag vara väldigt intresserad av att jobba med det.

Projektet roddes i land, men av ca hundra tillfrågade skolor i Sverige var det bara i Örnsköldsvik och i Sundsvall som man var intresserade.

– Vi fick börja med att åka och träffa Odd, bara lärarna, och lära oss låtarna som ingick i konceptet.

Sanbbt sattes ett band ihop med elever från Kulturskolan. Kenneth Grönfelt frågade Karl Sjöström, också han musiklärare och pedagog på Kulturskolan, om han ville vara med och leda projektet, och sen satte det hela igång.

Sexmannabandet från Örnsköldsvik som ska få åka till Japan.

Odd André kom sen hela vägen upp till Örnsköldsvik för att fortsätta lära ut teknikerna. Sedan fick bandet själva börja repetera, och även välja egna låtar att spela. Därefter följde en resa till ett musikläger i Danmark, dit två sexammanaband fick åka. Men till Japan är det bara originaluppsättningen som ska.

Vad kommer hända i Sapporo?

– Vi kommer få spela våra egna låtar, i det här bandet vi har nu, i en form av välkomstkonsert. Och på den konserten kommer det bli lite jamfeeling också, säger Kenneth Grönfelt och fortsätter:

– Odd kommer plocka ut folk som får spela låtar som alla kan gemensamt. Japanerna har jobbat med samma material som vi, och de som kommer från andra länder också. Så vi har en ganska stark gemensam repertoar.

– Lite sightseeing blir det, men mycket workshops också, säger Karl Sjöström.

Eleverna på Kulturskolan i full fart med att repa inför Japanresan.

Egnagemanget och drivet har även sträckt sig långt utanför replokalen. Tillsammans har bandmedlemmarnas föräldrar bildat en förening för att underlätta för framtida resor och projekt, med bland annat en planerad trip till Oslo.

– Den är ju ganska nybildad den här föreningen, så vi känner ju att arbetet kommer börja nu, säger Lars Strand, ordförande i Örnsköldsviks barn- och ungdomsjazzförening.

Bandet som ska resa består av Alfons Sundberg, Gullik Strand, Albin Nyberg, Josefin Schwarz, Elsa Lidén och Evelina Ågren. Och eleverna, som har fullt upp med att repa in sina låtar, uttrycker alla en nervös förväntan inför resan.

– Jag hoppas på att vi ska få ett bra samarbete med andra. Och att eleverna kanske kan få kontakt med andra muciserande barn, säger Kenneth Grönfelt.

Mer läsning