Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jättespännande att jobba i Afrika"

/

Mali är ett av världens fattigaste länder. Där jobbar Lisa Andersson för Sida men jul och nyår har hon tillbringat hemma i Örnsköldsvik.

– Skönt att få komma hem och få träffa släkt och vänner, säger hon.

Annons

I ett land där bara hälften av landsbygdsbefolkningen har tillgång till rent vatten, där ett av tio spädbarn dör och där BNP per invånare uppgår till 700 dollar finns en del att göra.

Det gör Lisa Andersson, 34.

Som programansvarig för naturresurser jobbar hon för i Malis huvudstad Bamako.

– Jag har alltid varit intresserad av vatten- och miljöfrågor och har bland annat pluggat samhällsbyggnadsteknik i Luleå. Exjobbet gjorde jag i Sydafrika och eftersom jag ville fortsätta jobba med utvecklingsfrågor så var det ganska naturligt att söka sig till Sida. Jag fick ett jobb i Kenya där jag arbetade i tre år och sedan flyttade jag vidare till Mali. 

Mali är en före detta fransk koloni nära tre gånger så stort som Sverige och ligger beläget i Västafrika med norra delen i Saharaöknen. Sedan självständigheten 1960 har landet plågats av konflikter och statskupper, ända fram till nutid.

I synnerhet 2012 var ett oroligt år. Ett uppror i norr följdes av ockupation av islamister och en militärkupp. För ett år sedan återerövrade Frankrikeledda styrkor de ockuperade områdena och läget kunde stabiliseras.

– I somras hölls ett demokratiskt presidentval och nu i december var det ett parlamentsval som gick fredligt till. Men under hösten var det en del oroligheter i norr, bland annat kidnappades och dödades två franska journalister i november, säger Lisa Andersson.

Själv anlände hon till Mali i april.

– Jag har aldrig känt mig orolig för den personliga säkerheten, känt oro för rån och överfall. I Bamako törs man gå ute på kvällarna utan problem. Däremot finns ju alltid risken för terrordåd, säger hon.

Av säkerhetsskäl har hon hittills heller inte fått resa omkring i Mali utan fått hålla sig till Bamako.

Om freden kan hållas väntar ett stort återuppbyggnadsarbete i norra delen av landet. Inte minst sådant av som vi svenskar tar för självklart råder det skriande brist på: rent vatten och bra sanitet.

I ett längre perspektiv handlar det om att få till en hållbar utveckling i landet. 80 procent av invånarna lever av naturbruk och trycket på skogs-, odlings- och betesmark bara ökar. Lisa berättar om intressanta projekt som Sverige stöder varigenom bybor kan lära sig alternativa försörjningssätt, till exempel bi-och trädgårdsodling och djuruppfödning.

Själv blir hon kvar i landet till åtminstone augusti 2015.

– Det är jättespännande att jobba i Afrika. Även om det varit tufft den här första tiden i Mali på grund av språket – franska – men det går bättre och bättre i takt med att man lär sig. Och man behöver få komma i väg ibland men det var ju synd att det inte fanns någon snö hemma i Ö-vik.

Mer läsning

Annons