Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämförde advokater med Bagdad Bob – får skarp kritik av kommunalråd

Övik Energis ordförande Mats Melbin jämförde advokater med Bagdad Bob, särskilt riktat till försvarsadvokat Jonas Vedin. "Det känns som ett uttalande som inte är lämpligt utifrån de roller vi har i våra ledande positioner", säger Glenn Nordlund (S).

Annons

Mats Melbin, ordförande för Öviks Energi, skrev ett inlägg på Facebook där han jämförde advokater med Bagdad Bob.

I veckan startade den sex dagar långa rättegången mot en man i 45-årsåldern som står åtalad i Ångermanlands tingsrätt för bland annat koppleri, efter att han misstänks ha sålt sin sambo för prostitution. Mannen nekar till brott.

Läs också: Misstänkte hallicken förnekar brott: "Visste inte att de hade sex"

Det var med anledning av en radiointervju med försvarsadvokat Jonas Vedin som Mats Melbin, ordförande för kommunala Öviks Energi, på tisdagen skrev ett Facebook-inlägg. Där jämförde han advokater med Bagdad Bob, utrikes- och informationsminister under Saddam Husseins styre i Irak.

Bland annat skrev Melbin: "Jag lyssnade på lokalradion i dag. Det var en intervju med en lokal stjärna till advokat. Han försvarade ett "kräk" som tvingat sin sambo att prostituera sig. Han hade skjutsat henne till alla männen men sade sig inte förstå vad hon sysslade med. (...) Advokaten lät påskina att hans klients utsago var redlig, sammanhållen och trovärdig. Nu förstår ni liknelsen?"

Advokat Jonas Vedin tog del av inlägget genom personer som hörde av sig till honom.

– Jag kan köpa att man har synpunkter på mig och mitt arbete, men rätten till försvar är en viktig grundbult i vårt rättssamhälle, säger Jonas Vedin.

– Det kanske ligger humor i att jämföra någon med en representant för en diktatur, men personligen tycker jag inte det. Det är obehagligt när ett sådant här inlägg läggs ut av en rätt offentlig person, jag är orolig för att mina barn ska kunna påverkas, Facebook används också i deras ålder.

I P4-intervjun får Vedin frågor kring att den åtalade mannen menar att han inte kände till att sambon hade tillfälliga sexuella relationer för pengar.

– Som jag redogjorde inför domstolen och media, så är det min klients uttalade inställning. Jag försvarar mannens rättigheter, inte hans gärningar. Det är en grundlagsskyddad rättighet, likväl som yttrandefriheten.

Efter att vi på torsdagen lämnat ett mobilsvar till Mats Melbin angående inlägget, tar han bort det, ber om ursäkt och förklarar i en ny text på Facebook samt i ett mejl: "Syftet med inlägget var att ironisera över det faktum att det aldrig finns några oskyldiga när advokater utfrågas. Min mening var aldrig att vare sig kränka den advokat som det var frågan om, som jag dessutom känner och som jag hyser stor respekt för. Ej heller att föregå domstolen i sitt avgörande. Jag har ingen aning om denna man verkligen är skyldig eller ej."

Glenn Nordlund (S).

Kommunalrådet Glenn Nordlund (S) är ordförande för Rodret, moderkoncernen till Övik Energi.

– Jag hade inte läst det första Facebook-inlägget själv. Men i de roller vi har, som politiker, kommunala tjänstemän och i bolagen, behöver vi tänka till när vi uttalar oss, utifrån de uppdrag vi har.

– Det är bra att Mats Melbin har tagit bort inlägget, det känns som ett uttalande som inte är lämpligt utifrån de roller vi har i våra ledande positioner. Det är svårt, nästan omöjligt, att skilja på när vi uttalar oss som ledare i offentlig verksamhet och som privatpersoner.

Kan det här få konsekvenser?

– Det vill jag inte uttala mig om, men jag kommer naturligtvis att tala med Mats Melbin själv, säger Glenn Nordlund.

Mer läsning

Annons